A magyarok megunták a kötelező maszkhasználatot

Kovácsi Sándor írta 2020. 07. 12., v - 11:03 időpontban

Egyre kisebb lelkesedéssel viselnek maszkot az utasok a fővárosi közösségi közlekedés járművein, a maszkviselési arány már csak 60-90% közötti – válaszolta a Népszava kérdésére Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. A lap körképe szerint a nagyobb boltokban szinte mindenki viseli a járvány elleni védőfelszerelést, a piacon, kocsmákban, vonatokon viszont jóval rosszabb az arány, a strandokon pedig zsúfolt jelenetek is bőven kialakulnak.

A veszélyhelyzet június 16-i feloldása után járványügyi készültség lépett életbe, ami azt jelenti, hogy a maszkviselésre vonatkozó előírás ma is hatályban van, de nincs senki, aki ellenőrizze – mutat rá a lap a lazuló fegyelemre a maszkhasználatnál.

A fővárosi tömegközlekedés kapcsán Naszályi azt mondta a lapnak: könnyen megfigyelhetően ott nagyobb a hajlandóság a szabálykövetésre, ahol már az utazás megkezdése előtt ellenőrökkel találkoznak, mint például a metrón, vagy az első ajtós felszállás esetén. Hasonló a helyzet az agglomerációs Volánbuszokon, ahol az első ajtós felszállás miatt gyakorlatilag mindenki hordja a maszkot.

A budapesti villamosokon viszont ez szinte ellenőrizhetetlen: az előírás betartása teljesen az utasokra van bízva. Azért is nehéz a számonkérés, mivel a járművezetőknek legfeljebb 20 százaléka visel maszkot, holott a rendelet rájuk is vonatkozik.

Naszályi Gábor ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a maszkok többségét úgy hordják, hogy valójában semmit se ér. Kilóg alóla az orruk, vagy akár teljesen az áll alá tolva viselik.

A Balatonnál is körbenézett a lap a maszkhasználat kapcsán és rámutat, hogy a szabályok értelmében nyilván ott is kötelező a maszkhasználat, és a fizetős strandokon is a létszám korlátozásával igyekeznek csökkenteni a járványveszélyt. A szabadstrandokon viszont sok helyen alakult ki tumultus, azaz a vendének nem tartják be a másfél méteres védőtávolságot. A lap látott olyan helyzetet egy szabadstrandon, hogy a vízbe vezető lejáró körüli húsz méteres sugarú félkörben közel százan zsúfolódtak össze az árnyékban, míg a bejárótól negyven-ötven méterre álló fák alatt senki sem terítette le a törülközőjét. A Balatonra vezető vonatokon azt tapasztalták, hogy a kötelező maszkviseléssel az utasok cirka tizede nem foglalkozott és ami meglepőbb, hogy a jegykezelők sem figyelmeztették őket a szabályok betartására.

Új hozzászólás