Iohannis: a magyarok, az RMDSZ és a székely autonómia-törekvés a felelős a járványügyi helyzetért

Kovácsi Sándor írta 2020. 08. 02., v - 21:58 időpontban

Klaus Iohannis román államfő július végi magyarellenes kijelentései miatt a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat panaszt tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD). A jogvédő szervezet emlékeztet, hogy az államfő július 30-ai sajtónyilatkozatában az RMDSZ-t és ezáltal az egész romániai magyarságot az egészségügyi válság kiprovokálásával vádolta, ezért fordultak újra a diszkriminációellenes tanácshoz.  

Felidézik, hogy Klaus Iohannis azt mondta, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az azt támogató más pártok, köztük az RMDSZ is felelős a Romániában kirobbant járványhelyzetért. A kijelentései azért különösen súlyosak, mert ismét az autonómiastatútum ügyével példálózott, azt mondta: a PSD „lepaktált” az RMDSZel, „suttyomban” meg akarták szavazni az „úgynevezett székelység” autonómiáját.

A jogvédelmi szolgálat felidézi, hogy miután Székelyföld autonómia statútumát a szenátus hallgatólagosan elfogadta, az államelnök „minősíthetetlen hangnemben sértette meg a magyar közösséget”, ezért az Országos Diszkriminációellenes Tanács megbírságolta. Az ügyészség nem indított ugyan ellen eljárást, de elismerte, hogy az elnök gyűlöletbeszédet tartott. Iohannis megfellebbezte az Országos Diszkriminációellenes Tanács döntését.

„Sajnálatos, hogy Románia elnöke megkapja a Nagy Károly-díjat, miközben az Országos Diszkriminációellenes Tanács megbírságolta, és az ügyészség is megállapította, hogy valóban gyűlöletbeszédet mondott. A csütörtöki nyilatkozat jól mutatja, hogy nem egyedi esetről volt szó, és azt is, hogy a legutóbbi magyarellenes kijelentése sem véletlen. Visszatetsző és elfogadhatatlan, hogy az ország elnöke, a regnáló kormány alkalmatlanságát a járványügyi helyzet kezelésére, sunyi csúsztatással a magyarokra, az RMDSZ-re, a szerinte »úgynevezett« székelyekre hárítaná, miközben éppen az lenne a feladata, hogy erősítse az országban a nemzetiségek közötti békés együttélést – fogalmazott Benkő Erika, a jogvédő szolgálat igazgatója.    

szekelyhon.ro nyomán

Új hozzászólás