A magyar kormány is beállt a nemzeti régiókról szóló aláírásgyűjtés mögé

Kovácsi Sándor írta 2020. 08. 20., cs - 14:21 időpontban

A magyar kormány is támogatja a nemzeti régiók védelméről szóló aláírásgyűjtést – derült ki az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban tartott keddi sajtótájékoztatóból. Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár a PestiSrácok kérdésére válaszolta, hogy a kormány részéről többen is támogatták már a kezdeményezést, a kormány egységesen azonban eddig nem. Mint kifejtette, “a kezdeményezés lényege ugyanis éppen az, hogy politikamentes, azt nem a magyar kormány eszközölte ki, nem kormánytámogatás révén jött létre, hanem a civil emberek összefogásából, sok egyén együttes erejéből”. Az államtitkár ugyanakkor hozzátette, éppen ezért is gondolja most úgy a kormány, hogy egy ilyen ügyet a véghajrában támogatnia kell, hiszen a civil kezdeményezést már egymillió ember írta alá. “Mi csak ahhoz adunk támogatást, hogy a kellő számú aláírás meglegyen, illetve annál sokkal több” – nyomatékosította.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban kedden tartottak sajtótájékoztatót a nemzeti régiók védelmében tett európai polgári kezdeményezésről szóló aláírásgyűjtés kapcsán, ahol Dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke is kifejezte támogatását (igaz, más irányultsága miatt csak üzenetben). A sajtótájékoztatón Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondta, május 7-ig, “szinte az utolsó pillanatban”, egymillió nyolcezer aláírást sikerült összegyűjteni. Ugyanakkor hozzátette, az aláírásgyűjtés határidejét november 7-ig meghosszabbították a koronavírus-járvány miatt. Kiemelte, a nemzeti ünnepünk közeledtével a magyar kormány is arra kéri mindazokat, akik eddig még nem tették meg, írják alá a kezdeményezést, hogy a nemzeti régiók ügye Európai szintjére tudjon emelkedni.

A PestiSrácok a sajtótájékoztatót követően rákérdezett, bejelentés értékű-e, hogy a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a magyar kormány is támogatja az aláírásgyűjtési kezdeményezést. Potápi Árpád János kiemelte, a magyar kormány részéről többen támogatták már eddig is az aláírásgyűjtést államtitkári, miniszteri szinten, a kormány együttesen, illetve úgy, mint kormány, azonban nem. Az államtitkár, kiemelte, a kezdeményezés lényege ugyanis éppen az, hogy politikamentes, azt nem a magyar kormány eszközölte ki, nem kormánytámogatás révén jött létre, hanem a civil emberek összefogásából, sok egyén együttes erejéből.

 

PestiSrácok nyomán

Borítókép: MTI/Rosta Tibor

Új hozzászólás