Katonai beavatkozás tarthatják majd fent a rendet az Egyesült Királyságban

Wertheim László írta 2020. 08. 26., sze - 12:19 időpontban

Kezdődik a koronavírus-járvány második hulláma az Egyesült Királyságban, de a brit kormánynak most nem csak emiatt fájhat a feje. Múlt héten zajlott a Brexit tárgyalások hetedik fordulója, melyek továbbra sem hoztak áttörő sikert, ezért egyre valószínűbbé válik, hogy a britek megegyezés nélkül fognak kiszakadni az unióból december 31-én. A Sun értesülései szerint a vészhelyzeti forgatókönyv, melyet a kormány kidolgozott, egyszerre igyekszik választ adni mindkét problémára és mindkét esetben igénybe veszi a hadsereg segítségét.

Az első kérdés a közrend fenntartása. A kormány a rendőrség segítségére tervezi bocsátani a hadsereget, hogy eredményesebben legyen képes rendet tartani az utcákon és kezelni az esetleges zavargásokat. Problémák pedig valóban várhatóak, ahogy arról a kormány EU átmenetért felelős akciócsoportja tájékoztatta is a minisztereket. A határ- és vámügyi kérdések mellett a télen komoly problémát jelenthet a Covid-19 miatt túlterhelt kórházak kezelése, melyet csak tovább súlyosbíthatnak a kilépés miatti élelmiszer-ellátásban és gyógyszer-ellátásban felmerülő hiányosságok. Az előrejelzések szerint továbbá mintegy 8 500 kamion ragadhat be a doveri partoknál és áramszünetek is jelentkezhetnek országszerte. A „legrosszabb eshetőség” azt is körvonalazza, hogy több kerület teljesen csődbe mehet, amit csak tovább rontja majd a helyi egészségügy helyzetét.

Ahogy a tárgyalások továbbra sem hoztak sikert és Michel Barnier az EU főtárgyalója pénteken ismét lesöpörte az asztalról a brit fél ajánlatát a kereskedelmi, halászati és biztonsági kérdésekről szóló megállapodás kapcsán, kezdenek körvonalazódni a konfliktusok a tengeri kereskedelem kapcsán is. A brit fél már jelezte is, hogy blokádban gondolkodik és kész felhasználni a haditengerészetet arra, hogy megakadályozza a brit és uniós halászhajók közötti konfliktusok kibontakozását.

 

V4NA nyomán

Új hozzászólás