Kikiáltják Magyarország függetlenségét

Orémus Kálmán írta 2020. 09. 20., v - 12:55 időpontban

(Megjelent: Nyírvidék, 1918.10.15.)

 

Vasárnap este a politikai pártkörben igen élénk élet folyt. Az alkotmány pártból kiszakadt képviselők, élükön Apponyival és Vázsonyival tanácskoztak a helyzetről és kidolgoztak egy programot, amelyet már a legközelebb nyilvánosságra hoznak. A program szerint követelik Magyarország függetlenségét és önállóságát a perszonális unió alapján, a demokrácia legszélesebb uralmát, a legteljesebb választójogot. Követelik ezenkívül, hogy a béketárgyalásokon biztosíttassék Magyarország területi integritása és sérthetetlensége. Ennek a programnak publikálásával egyidejűleg fölszólítják az összes pártokat a csatlakozásra.

A Károlyi- és Bizony-párt elhatározta, hogy a képviselőház szerdai ülésén indítványt terjeszt be a perszonális unióról. Ha a ház, vagy a munkapárt ennek az indítványnak az elfogadását megakadályozná, a két párt és a köréje csoportosuló pártonkívüli képviselők megalakítják a magyar minisztertanácsot és proklamálják Magyarország függetlenségét és önállóságát.

A horvát képviselők szintén megjelennek a szerdai ülésen és itt jelentik be az önálló Horvátország megalakítását, valamint azt, hogy a horvát képviselők kiválnak a magyar parlamentből.

Új hozzászólás