Litvánia sem támogatja a lengyelek elleni szankciókat

Kovácsi Sándor írta 2020. 09. 20., v - 23:07 időpontban

Litvánia nem osztja Brüsszel álláspontját a lengyel igazságszolgáltatás függetlenségének megsértésével kapcsolatban, és nem támogatja a Varsó elleni uniós szankciókat – jelentette ki Saulius Skvernelis litván miniszterelnök Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján csütörtökön Vilniusban.

Sohasem fogjuk jóváhagyni szankciók alkalmazását Lengyelországgal szemben, és sohasem egyezünk bele ilyesmibe...

– húzta alá Skvernelis. Mint mondta, országa a párbeszéd híve.

Utasítással, illetve erővel ilyen kérdéseket nem rendezünk a közösségen belül...

– hangsúlyozta a litván miniszterelnök. Vilnius azt szeretné, hogy az Európai Bizottság (EB) hallgassa meg a lengyel érvelést, míg Varsó az EB okfejtését, hogy párbeszéd útján rendezzék a kérdést.

Morawiecki hangsúlyozta, hogy Varsó és Brüsszel között nincs lényegi nézeteltérés. „Vannak bizonyos félreértések a nyugati szomszédok oldalán a végrehajtott igazságszolgáltatási reformmal kapcsolatban” – mondta. Felidézte, hogy a bírói rendszert még a szocializmus idejéből örökölték, így azzal „tenni kellett valamit”.

A lengyel szejm december 20-án szavazta meg a bíróságokról szóló, február 14-án hatályba lépett törvények módosításait. Az Európai Bizottság április végén hivatalos értesítő levelet küldött Lengyelországnak, és ezzel kötelezettségszegési eljárást indított. Indoklásában az uniós szerződések betartásán is őrködő testület azt írta: az érintett jogszabályok elemzése után arra a következtetésre jutott, hogy az új törvény több eleme sérti az uniós jogot, azzal összeegyeztethetetlen.

 

MTI nyomán

A borítóképen Mateusz Morawiecki és Saulius Skvernelis, a kép forrása: BNS

Új hozzászólás