Mi történik Izlandon?

Pók Katalin írta 2020. 09. 20., v - 08:44 időpontban

Az Izland Figyelőn megjelent egy cikk képpel, miszerint a „A nagy mellű Jézus okoz vitát. A képen Jézus látható fehér ruhában, nagy mellekkel, szakállal, nőiesen kifestve, amint egy szivárvány alatt táncol mulatságosan. Körülötte különböző színű és nemű gyerekek, egyik térdel miközben egy szerelmes szív előtte. Az Izland Nemzeti Egyház hirdetése ez, mely arra biztatja a gyerekeket, hogy vegyenek részt a Vasárnapi iskolán, ami vitát váltott ki a hétvégén.  A templom website oldalán és a facebook-on posztolták, de szombaton eltávolították. A vicces Jézus azonban legalább két hétig továbbra is díszíteni fogja a Rejkjavik buszokat.

Mi történik Izlandon?

Pétur Georg Markan a templom média felelőse azt mondta, hogy az egyház hisz az LMB-ben, ez pozitív és természetes Jézus számára, és minden formában el kell juttatni az emberekhez. Az egyház ilyen módon ünnepli a sokféleséget. De az egyház megérti, hogy óvatosnak kell lenni, amikor Jézus megszemélyesítéséről van szó. „Mi tudjuk, hogy nem mindenki ért egyet Jézus ilyen fajta megjelenítésével, és természetesen respektáljuk.„- írták a weboldalukon. Elmagyarázták, hogy még több kép fog megjelenni Jézusról a kampány során, ugyanattól a művésztől. Hamarosan be lesz mutatva egy ábrázolás, ahol meglátjuk majd, hogy Jézus hozzájárul a környezeti kérdésekhez- jelentették ki. A kampány költsége, USD –ban, 114,800, Euróban, 12,500, aminek egy részét a püspökség adja, nagy része a főváros területéről érkezik. A Nemzeti Egyház Közgyűlése kiadott egy közleményt. E szerint a Nemzeti Egyház sajnálja, hogy a hirdetésben szereplő Jézus sértette az embereket, a cél a sokszínűség támogatása volt nem az emberek sokkolása és bántása. Petúr hangsúlyozta, hogy a Közgyűlés nem kért bocsánatot a képért, mert fontos hogy az emberekhez eljuttassák a sokszínűséget, és respektálják azok véleményét, akiknek nem tetszik Jézus ilyen ábrázolása. Az egyház minisztere azt mondja, mindenki másként interpretálja ezt a képet, de az LMB létezik. Van, aki Jézust transzneműnek, mások nőneműnek látják. Van, aki Máriát látja szakállal a képen, és mások egy genderqueer személyt látnak. Az izlandi egyházon belül is megoszlanak a vélemények- a cikk szerint.

Elérte tehát Izlandot is az LMB lobbi nyomulása, és miközben lelkesen támogatják, nem veszik észre, hogy blaszfémiát, azaz istenkáromlást követnek el. Nem egyedüli az északi országokban, láthattunk már az Evangéliumot sértő oltárképet is korábban Svédországban. A protestáns egyházak más nyugati országokban, ugyanúgy megsértik az Evangéliumot, mert több országban, közöttük Kanadában, nemrég Németországban, az egyház elfogadta a homoszexuális házasságot is. A homoszexuális és LMBTQ lobbik hatását a politikában is támogatják. A napokban szembesültünk, a német magas EU-s pozícióba jutott politikusnő, Ursula von der Leyen nyilatkozatáról, hogy támogatja törekvéseiket. 

Jól látható a törésvonal a Közép - Kelet európai országok és a nyugatiak között. Ahogy korábban a Pew Researche Center kutatásából kiderült, óriási a különbség az Istenbe vetett hitben a két térfél között, ez tükröződik vissza abban, mennyire elfogadóak az istentelen LMBTQ és azonos neműek jogait túlhangsúlyozó, - egészen a házassági követelésekig - ideológiák elfogadásában. Oroszország és Kelet Európa még őrzi Istenbe vetett hitét, ragaszkodik az isteni törvényekhez, ahol Isten férfit és nőt teremtett, és az ő házasságukból születnek a gyermekek. Ennek megfelelően a hit mentén alakulnak az LMBTQ követelésekre, homoszexuális ideológiákra, örökbefogadásra adott válaszok. A kutatásból jól látható volt, hogy a hit arányában a kelet európaiak, és Oroszország elveti mindezeket. 

Hazánkban az egyházak elutasítják ezt az ideológiát, reméljük ez így is marad. A jelenlegi jobboldali politika meg egyenesen harcot vív a keresztény normalitásért az EU-ban, és az egész világon. Ezzel szembehelyezkedik a liberális hitehagyott liberális világgal, ami látszik a sok politikai és a média támadásából, hazánk egyöntetű elítéléséből, Lengyelországgal és a V4-el együtt. A világ támadásai egyre fokozódnak, és ehhez csatlakozik be a hazai ellenzék. A baloldali ellenzék egyetért Nyugat ítéletével, sőt a támadási anyagot ő szállítja számukra. Teszi ezt, amikor alaptalanul diktatúrát kiált, támadja az Alkotmányt, és antidemokratikus intézkedésekről beszél, a kormány minden lépése esetén. Erre még a COVID vírus idején hozott első intézkedéseket is felhasználta, nem átallott „korlátlan hatalom”, kifejezést használni, és a diktátorokkal való azonosítás hamis vádjait alkalmazni. Miközben a kormány majd megszakadt a munkában, ezekkel a támadásokkal kellett foglalkoznia. Ha ők nem szállítanák a hamis vádakat, a nyugati ítéleteknek nem lenne semmi kapaszkodója. 

A baloldali ellenzéki politikusokon nem csodálkozunk, de megdöbbenünk, ha egyházi személyt látunk közöttük mondvacsinált tüntetéseiken. Ez megtörtént hazánkban, ami nagyon sajnálatos, mert egy igaz evangéliumi tanításokat rendszeresen videón közzétevő papi személlyel fordult elő. Ugyanakkor az ugyancsak katolikus Osztie atya szép példáját mutatta az elhatárolódásnak a baloldal istenellenes ideológiájától. Ma ez a „különválasztás” alapja a törésvonal, itt látszik meg, hogy ki kihez tartozik. A világ Bírója a mi Megváltónk ígérete szerint ez a különválasztás, meg fog történni az idők végezetén, amikor elválik a búza a konkolytól, ez lesz az alapja a Jézushoz tartozásnak. 

Ezért csodálkozunk azon is, ha magukat vallásosnak mondó emberek, a nemzeti, keresztény kormányt támadják, aki vállvetve harcol a keresztény értékekért, a világ színpadán. 

„Ne irigyelje szíved a vétkeseket, inkább az Urat féld mindennap”(Pél23,17)  

 

Pók Katalin

icelandmonitor

A borítókép forrása: Contributed

Új hozzászólás