Románok ünnepeltek Úzvölgyében a román hadsereg napján

Kovácsi Sándor írta 2020. 10. 26., h - 15:29 időpontban

A román nacionalista szervezet vezetője szerint az erdélyi magyarok el akarják vágni a kommunikációs csatornákat Erdély és Bukarest között. A járványügyi korlátozásokat semmibe véve ünnepeltek ismét a román hadsereg napja alkalmából vasárnap tartott román megemlékezésen az úzvölgyi katonatemetőben.

Noha a járványügyi intézkedéseknek megfelelően tilos a köztéri megemlékezések szervezése Hargita megyében – és ennek megfelelően az 1956-os forradalom és szabadságharc október 23-i emléknapján számos magyar rendezvényt halasztottak el –, úgy tűnik, a szabályozásokat nem mindenki veszi figyelembe. A román hadsereg napja alkalmából idén is megemlékezést tartottak az úzvölgyi katonatemetőben vasárnap, ugyanúgy fittyet hányva a járványügyi intézkedésekre, mint májusban, amikor a kijárási korlátozást megszegve vonultak a sírkertbe a románok a Hősök Napja alkalmából.

A vasárnapi eseményt a korábbiakhoz hasonlóan A Nép Útja (Calea Neamului) egyesület szervezte, amelynek elnöke, Mihai Sorin Tîrnoveanu az elmúlt napokban többször is arra buzdított a közösségi oldalán, hogy minél többen csatlakozzanak a megemlékezéshez.

Hargita megye román föld, továbbra is emlékezni fogunk az úzvölgyi temetőben... 

Nem hagyja annyiban Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului román nacionalista egyesület vezetője, hogy jogerős bírósági ítélet mondta ki, hogy Csíkszentmártonhoz tartozik az úzvölgyi katonai temető. Az úzvölgyi provokációkról ismert Tîrnoveanu újabb megemlékezésre készül.

Ugyanerre kérte a megemlékezőket egy szombaton Giurgiu megyében tartott ünnepségen Radu Theodoru parancsnok, háborús veterán is, aki beszédében úgy fogalmazott:

...az úzvölgyi katonatemetőben egyfajta magyar terjeszkedés történik, pedig ott román hősök szenvedtek, akik most is ott nyugszanak... Ne engedjétek, hogy elmagyarosodjon az úzvölgyi katonatemető!

– szólította fel a románokat Theodoru, majd arról beszélt, hogy a magyarok Budapest utasítására arra készülnek, hogy elvágják a kommunikációs csatornákat Erdély és az ország többi része között, mi több, a programjukban szerepel egy olyan pont, amely Románia megszállásáról rendelkezik Németország hallgatólagos beleegyezésével.

A felhívások úgy tűnik, célba értek, mivel a járványhelyzet ellenére több százan érkeztek a délutáni órákban a katonatemetőhöz, sokan népviseletbe öltözve és román zászlókat lobogtatva. Köztük volt például Constantin Toma dormánfalvi polgármester és a tavaly június 6-ai agresszív temetőfoglalás azon résztvevői, akiket egy évvel ezelőtt, szintén a román hadsereg napján tüntettek ki az akkori cselekedeteikért. A helyszínen egyébként nagyon sok csendőr és rendőr tartózkodott (rohammentősöket is a helyszínre rendeltek); ugyanakkor az esemény ideje alatt a résztvevők nem tartották be a járványügyi szabályokat (megfelelő maszkviselés, távolságtartás).

 

Forrás: szekelyhon.ro

Új hozzászólás