Belarusz mintára kormányt akarnak dönteni Lengyelországban

Kovácsi Sándor írta 2020. 10. 30., p - 19:23 időpontban

Nemzetközi sajtótájékoztatót tartott pénteken délelőtt a lengyelországi abortusztilalom-ellenes tiltakozási hullámot koordináló egyik szervezet, a Lengyel Nők Sztrájkja – írta a 444.hu. Marta Lempart és Klementyna Suchanow, a szervezet képviselői elmondták, ismét tömegekre számítanak a Varsóban péntek délután 17 órakor kezdődő tüntetésen.

Az abortusztörvény szigorítása elleni tiltakozás mostanra általános kormányellenes tiltakozássá alakult – beszélt benyomásáról Klementyna Suchanow, aki a legnagyobb újdonságnak a fiatalság politikai aktiválódását nevezte. „Túlzás nélkül beszélhetünk generációs forradalomról” – mondta. A megmozdulások Suchanow szerint eddig békések voltak, de nacionalista csoportok többször vetemedtek arra, hogy a tömegről levált tüntetőket támadjanak meg az utcán. „Meggyőződésünk, hogy ezek az emberek a kormánypárt fogadott zsoldosai, arra kérjük a sajtó képviselőit, menjenek utána alaposabban az elkövetők hátterének” – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy a Lengyel Nők Sztrájkja folyamatosan figyeli a tüntetéshullámban naponta elhangzó és ismétlődő követeléseket, és ezekből állítja össze a mozgalom egységes követeléslistáját, amit folyamatosan frissítenek. A tüntetők nem tekintik az alkotmánybíróság hivatalos döntésének a súlyosan sérült magzat esetén engedélyezett abortuszt alkotmányellenesnek minősítő csütörtöki alkotmánybírósági határozatot, mert Julia Przyłębskát, az alkotmánybíróság PiS (a kormányzó Jog és Igazságosság Pártja) által kinevezett elnökét sem tekintik legitim alkotmánybírának - írta a Mandiner.

Az alkotmánybíróság újjáalakítása mellett a szintén a Jarosław Kaczyński vezette PiS befolyása alatt állónak tekintett legfelsőbb bíróság újjászervezését is követelik, ahogyan a következő hetekben távozó ombudsman, Adam Bodnar utódjaként is a PiS-től teljesen független szereplőt akarnak látni.

A tüntetők legfőbb követelése viszont a jelenlegi kormány lemondása – mondta Marta Lempart, aki bejelentette: a kormányváltás előkészítésére ellenzéki szereplőkből és jogi-politikai szakértőkből álló Konzultációs Tanácsot állítanak fel, a fehéroroszországi ellenzék receptje alapján.

Folyamatos párbeszédben vagyunk a belarusz ellenzékkel, és akárcsak ők, akik hetek óta fáradhatatlanul kitartanak, mi is készek vagyunk a végsőkig küzdeni...

– mondta Klementyna Suchanow.

A két aktivistához több kérdés érkezett újságíróktól. Az egyik az volt, a mozgalom szervezői szerint rendben van-e, hogy a tiltakozás hevében a tüntetők templomokat rongálnak meg, és az épületek előtt vagy a miséken akcióznak. Suchanow és Lempart elismerték, hogy az előző hétvégére ráfutva valóban buzdították az embereket, hogy ha szeretnék, a templomokban, a vasárnapi miséken is fejezzék ki tiltakozásukat a katolikus klérus államszervezetre gyakorolt befolyása ellen. De az egyház hallgatását és a párbeszéd elől való elzárkózását látva most már inkább arra biztatják az embereket, a tiltakozás más módjaiba fektessenek energiát.

Ha az egyház észbe kap, és változtat a hozzáállásán, remek. Ha nem teszi, akkor viszont úgyis veszít...

– mondta Suchanow.

Másik sajtókérdésre válaszul elmondták, a Konzultációs Tanács többségében nem a jelenlegi parlamentben ülő ellenzéki politikusokból fog állni, hanem civilekből, mert jelenleg „a mozgalom résztvevői jelentik a legfőbb politikai erőt az országban”, a pártpolitika nem arathatja le a babérjaikat. Az egyház progresszív, párbeszédre nyitott szereplői sem lesznek ott az asztalnál – mondta Marta Lempart.

2015 óta megvolt az egyház lehetősége, hogy beleszóljanak abba, hogy nézzen ki az államunk. Láthatjuk, mi lett a vége...

– állapította meg.

Új hozzászólás

Forrás neve
Mandiner