Ujgur kényszermunkásokkal készítettik az iPhone-ok üvegét?

Balassa Endre Bálint írta 2020. 12. 29., k - 23:57 időpontban

A Tech Transparency Project legfrissebb jelentése szerint az ujgurok vagy „vállalják” a kényszermunkát az Apple-nek beszállító Lens Technology gyárában, vagy átnevelő táborokba zárják őket - írta a HVG.

Bár a világ vezető technológiai vállalatai igyekeznek minden ügyfelüket biztosítani arról, hogy etikus módon készülnek a termékeik/szolgáltatásaik, az állításuk nem minden esetben állja meg a helyét. A technológiai vállalatok működésének átláthatóságáért küzdő Tech Transparency Project nevű szervezet legutóbbi jelentése az Apple számára lehet kínos.

The Washington Post beszámolója szerint a szervezet vizsgálata arra jutott, hogy az egyik iPhone-beszállító, a kínai Lens Technology választás elé állította a távol-keleti rezsimben üldözött ujgorokat: vagy kényszermunkában dolgoznak a gyártósoron, vagy a koncentrációs táborokhoz hasonló, úgynevezett átnevelő táborokba szállítják őket.

A lapnak megmutatott jelentésben az olvasható, hogy főként a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területről hurcoltak el több ezer ujgurt, hogy a Lens Technology gyárában dolgozzanak. A cikk szerint a vállalat egyike annak az öt, az Apple ellátási láncához tartozó cégnek, amelyek kényszermunkát alkalmaznak a térségben.

Az emberi jogi szervezetek szerint Kína nagyjából egymillió ujgurt tart fogva a táborokban Hszincsiang tartományban, vagy kényszeríti őket kényszermunkára. A kínai kormány tagadja a vádakat, szerintük ugyanis az ujguroknak van választási lehetőségük, az amerikai szakértők szerint azonban ez az állítás a legjobb esetben is félrevezető.

Ezt támasztja alá az is, hogy a kínai kormány nem ad engedélyt az említett szervezeteknek arra, hogy megvizsgálják a tartományban kialakult helyzetet, vagy beszéljenek az érintett ujgurokkal.

Az Apple is tagadja a vádakat, a vizsgálatok szerint ugyanis sem a Lens Technology, sem pedig más beszállító nem foglalkoztat a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területről ujgur munkásokat. Josh Rosenstock, az Apple szóvivője szerint a kényszermunkával kapcsolatban zéró tolerancia van érvényben a cégnél, amely gyakran végez ellenőrzéseket – köztük bejelentés nélküli látogatásokat – a különböző gyárakban.

A dolog azért is nagyon kellemetlen, mert korábban az iPhone-ok kameráit készítő O-Film, valamint az LCD-kijelzőt készítő BOE ellen is hasonló vádakról lehetett hallani. Továbbá egy ruhákat készítő cég esetében is felvetődött, hogy kényszermunkásokat alkalmaz, akik az Apple dolgozóinak gyártottak egyenpólókat.

 

Forrás: HVG

Borítókép: Christian Allard/Unsplash

Új hozzászólás

Forrás neve
HVG