Az USA elérte Moszkvát

Balassa Endre Bálint írta 2021. 01. 26., k - 17:41 időpontban

Alekszej Navalnij megmérgezése, majd Berlinből hazatérése, letartóztatása, a Putyin palotája című film és a tiltakozások is elsősorban az orosz hatalmi átmenettel szoros összefüggésben értelmezhetők. Ebben a játszmában a Kreml körüli „bástyák” és a Nyugat aktivizálódásának hullámán kerül egyre inkább előtérbe az ellenzéki politikus... -írta a Moszkvatér.

A Navalnij-ügyet szélesebb kontextusban érdemes vizsgálni, és jóval több annál, minthogy a Kreml félre akarna állítani egy számára kellemetlen ellenzékit. A szálakat befolyásos orosz és nemzetközi erőcsoportok mozgatják. Sok tekintetben közös az érdeke a hatalomra vágyó Kreml körüli liberális, nyugatos szárnynak és az orosz szuverenitást megtörni, a befolyást meg/visszaszerezni akaró külső erőknek. Ebben a harcban Navalnij kétszeresen is csupán eszköz, bábu a sakktáblán.

Azt már tudjuk, hogy az amerikaiak az EU mellett most már elkezdtek aggódni az oroszországi események miatt is. A Sputnik információi szerint megérkezett a válasz: "Az amerikai támogatás az oroszországi engedély nélküli gyűlések kapcsán, közvetlen beavatkozás..." – írja az orosz külügyminisztérium.

Sergey Ryabkov, az ország külügyminiszter-helyettese tiltakozását fejezte ki az Egyesült Államok nagykövetsége ellen, mivel támogatják az oroszországi engedély nélküli tüntetéseket. Ryabkov beszélgetést folytatott John Sullivan amerikai nagykövettel, és határozott tiltakozását fejezte ki az Egyesült Államok nagykövetsége ellen.

“Az amerikai nagykövetnek elmagyarázták, hogy az orosz fél ezeket az anyagokat és az amerikai külügyminisztérium nyilatkozatát közvetlen beavatkozásnak tekinti hazánk belügyeibe” – írta meg Zaharova, a Kreml szóvivője.

Moszkva felszólítja az Egyesült Államok nagykövetségét, hogy tartsa tiszteletben az orosz törvényeket és az egyetemes diplomáciai szabályokat – tette hozzá a szóvivő.

A minisztérium azt is közölte, hogy Moszkva meg fogja vizsgálni, hogy a Facebook és más amerikai online óriások milyen szerepet töltenek be az oroszországi engedély nélküli tüntetésekben.

A cél, hogy a deszakralizálással nyomást gyakoroljanak Vlagyimir Putyinra. Szűkítsék a belpolitikai mozgásterét, elérjék, hogy ne induljon még egy elnöki ciklusra, és lehetőség szerint minél kisebb hatása legyen a politikai átmenetre. Az elnök népszerűségének esetleges megcsúszása előrehozhatná az utódlást, amelynek a liberális szárny egyik képviselője lehetne a befutó. A „szilovikok” természetesen minden erővel igyekeznek ezt a szcenáriót megakadályozni, akár egy mérgezés árán is. Igaz, ez fordítva is lehet logikus érdek.

A filmben Navalnij bemutatja Putyin állitólagos titkosszolgálati kapcsolatait és a drezdai KGB-s szolgálata idején kiépített hálózatát, amelynek tagjai Putyin hatalomra kerülése óta kulcspozíciókat foglaltak el az orosz gazdasági életben, és az ország legvagyonosabb oligarchái lettek... - írta a telex.hu.

"Semmi, amire ott (a filmben) rámutattak, nem a tulajdonom, és nem volt sem az én tulajdonom, sem a rokonaim tulajdona. Soha." – idézte Putyin szavait a Moscow Times.

A legismertebb orosz ellenzéki politikus, Navalnij által alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) január 19-én tett közzé egy kétórás dokumentumfilmet, amelyben azt állította, hogy Putyin egy 100 milliárd rubelt (mintegy 400 milliárd forintot) érő titkos uradalmat építtetett magának a Fekete-tenger partján, Gelendzsik üdülőváros közelében. Az angol feliratos anyagot hétfő kora délutánig már több mint 86 milliószor nézték meg a YouTube-on.

 

 

Források: news-front.info; MTI; telex.hu; moszkvatér. moscow times.

A borítókép forrása: Amanda Erickson és Julie Vitkovskaya; Washington Post.

Új hozzászólás