"A magyar gazdaság újraindítása az egyik leggyorsabb az EU-ban"

Balassa Endre Bálint írta 2021. 08. 17., k - 10:47 időpontban

Várakozáson felüli volt a második negyedéves GDP-növekedés, ez pedig a valaha mért legnagyobb gazdasági növekedés, a magyar gazdaság újraindítása az egyik leggyorsabb az Európai Unióban – tájékoztatott Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videójában kedden.

A második negyedéves GDP-adatok kapcsán Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta: „ez egyben azt is jelenti, hogy a gazdaság újraindítása az egyik leggyorsabb az Európai Unióban.” A tárcavezető aláhúzta: az erőteljes növekedés mögött az alacsony bázis is ott áll – vagyis az, hogy a mért növekedés alacsonyabb szintről indult –, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az erősödés biztos jele a negyedévről negyedévre mért GDP-erősödés.

A második negyedévben Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adat szerint 17,9 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 17,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye 2,7 százalékkal nőtt a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint. Elemzők az egy évvel korábbihoz mérve 17,2 százalékos, az előző negyedévhez viszonyítva 2,0 százalékos növekedést vártak. A tavaly április-júniusi teljes lezáráshoz képest nem nagyon meglepő a növekedés, viszont a mértéke igen, a legoptimistább elemzők se számítottak arra, hogy az idei második negyedévre a gazdaságunk visszatér a válság előtti szintre.

A mostani GDP nem csak, hogy visszaállt, de le is előzte a válság előtti 2019 utolsó negyedéves adatot, 0,1 százalékkal. A mostani adat a meglepő mérték mellett rekorder is. Az eddigi legnagyobb év/év alapon mért növekedés 2018. harmadik negyedévében volt, ám akkor is „csak” 5,6 százalék volt, ami eltörpül a mostani 17,9 százalék mellett.

Szinte biztosra vehető, hogy az év egészét nézve meglesz az 5,5 százaléknál nagyobb GDP növekedés, amelyhez a Kormány köti a gyerekeket nevelők személyi jövedelemadójának a visszatérítését. Varga Mihály szerint 8,4 százalék lesz a növekedés. A gazdaság emellett végérvényesen ki tud lábalni a válságból, emellett egyre biztosabbá válik, hogy a minimálbér eléri majd a 200.000 forintos rekordösszeget.

 

 

Forrás: MTI/HungaryFirst.

Borítókép: Koszticsák Szilárd/MTI.

Új hozzászólás