Gondolkodjunk Béláim!

Gergely Gábor írta 2021. 10. 09., szo - 12:01 időpontban

Nézegetem a közvélemény-kutatásokat, és még mindig Fidesz fölényt mutatnak az ellenzékkel szemben. Nem nagyot, de mutatnak. A közvélemény-kutatásokról nem árt tudni, hogy azok megkérdezéses alapon működnek, és nem feltétlenül tükrözik a valóságot. Ellenzékinek lenni, szembeszegülni, kritizálni mindig könnyebb és kényelmesebb, mint kormánypártinak. Vegyünk egy egyszerű példát. Egy munkahelyen, mikor a dolgozók elégedetlenek, föllázadnak a főnök ellen. Szinte mindenkinek hatalmasra nyílik a szája, és hangosan ígérgeti, hogy majd így megmondja a főnöknek, meg úgy megmondja a főnöknek. A brigádból szinte senki sem mondja azt, bocs fiúk, de szerintem nincs igazatok, én a főnökkel vagyok. Egyszerűen nem akarnak konfrontálódni, ezért inkább csendben maradnak. Legtöbbször még be is avatják a főnököt a hallottakba. Így van ez a mindenkori kormányok szimpatizánsaival is, sokan nem akarják vállalni a vitát mikor a kormányt támadják, nem akarnak csörtézni, inkább nem szólnak, vagy úgy csinálnak, mintha őket nem érdekelné a politika. Mert hát csak az lehet a zsarnok, csak az lehet az elnyomó, csak az lehet a rossz, aki épp pozícióban van. Azt egy szerényebb embernek ciki nyilvánosan támogatni, még akkor is, ha egyébként egyetért vele. Aztán persze a fülkében, ahol senki nem látja, egy kaján vigyorral behúzza az x-et oda, ahová szeretné. A Fidesz esetében sem lehet ez másként. Tehát azok közül, akik egy közvélemény kutatás alkalmával nem válaszolnak, nagyobb eséllyel támogatják a mindenkori kormányt, mit az ellenzéket. Ebben az esetben a Fidesz támogatottsága sokkal nagyobb, mint az mérik. De legyünk megengedőek, és mondjuk azt, hogy az ellenék is és a kormány is 50-50 százalékon áll. 

Karácsony visszalépett (Isten tartsa meg szokását). Az ellenzék jelenleg 2 oldalra oszlik, a DK-t támogatókra, és a Márki-Zay Pétert támogatókra.  Ha az ő támogatottságukat nézzük, a Jobbikkal kiegészül DK szavazók (mert ma már nem kérdéses, hogy a Jobbik őket támogatja), és a Karácsony szavazóival kiegészült MZP szavazók száma szintén közel azonos lehet. Az egyszerűség kedvéért legyen 50-50 százalék, minden választóra vetítve 25-25 százalék.

Beleolvasgattam DK-s weboldalakba, kommentekbe. A DK szavazói megvannak győződve arról, hogy MZP a Fidesz embere (aki ma még nincs, azt a napokban majd meggyőzik). Vagyis aki MZP-t támogatja, az a Fideszt támogatja.

MZP saját maga is meg van győződve arról, hogy Dobrev Klárával nem lehet választást nyerni, ezt gyakran el is mondja. Karácsony is ezt gondolhatja, különben nem lépett volna vissza. Az őket támogatók valószínűleg szintén ezt gondolják, ezért szavaztak rájuk. Van olyan is, aki azt mondja, Gyurcsány direkt hekkeli meg az összefogást, hogy a Fidesz győzzön, és olyanok is akadnak, akik azt mondják, fideszes szavazók segítségével szerepelt jól a DK az első fordulóban, és Orbánéknak az az érdekük, hogy Dobrev legyen a kihívó. Ezek szerint, ha valaki Dobrevre szavaz, az a Fideszt támogatja.

Egy dolog biztos: az, hogy valaki téved. 

Ha a DK és MZP támogatói is tévedek, akkor lehet, hogy az egész politikát rosszul látják, tehát logikus következtetés, hogy Orbánnak kellene győznie vagyis a Fideszre kell szavazni.

Ha bármelyik ellenzéki tábornak igaza van, akkor az azt jelenti, hogy az ellenzéki szavazók másik fele a Fideszt támogatja. No de az az összes szavazót tekintve 25%. Ehhez ha hozzáadjuk a vállaltan 50% fideszes szavazót, az 75%. Az meg bizony több mint a kétharmad. Ha feltételezzük a fentebbi logika szerint, hogy a nem válaszolók nagyobbik része is a Fideszt támogatja, az bizony 4/5 elvtársak!

Nem lenne egyszerűbb megkímélni mindenkit ettől az egész előválasztási cirkusztól, és egyenesben leszavazni mindenkinek a Fideszre? 

Mennyi pénz megmaradhatna oktatásra, egészségügyre, méhlegelőre, stb...

 

 

A borítóképen Karácsony Gergely, fotó: Bodnár Patrícia/Index.

Új hozzászólás