Megválasztották az új osztrák kancellárt

Kovácsi Sándor írta 2021. 10. 12., k - 16:53 időpontban

Schallenberget az Osztrák Néppárt (ÖVP) azután jelölte a tisztségre, hogy Sebastian Kurz kancellár bejelentette lemondását a szombat esti kabinetülés után. Kurz azért mondott le, mert a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt napok óta vizsgálódott a közvetlen környezetében. A koalíciós partner Zöld Párt emiatt kihátrált Kurz mögül, az összeomlás szélére sodorva a kormányt. Ausztriában manipulált közvélemény-kutatások készültek közpénzből, az ügyészség szerint az Österreich című újság tetemes hirdetési pénzért címlapon támogatta a Kurz felívelő karrierjét. Kurz ellen májusban hamis tanúzásért indítottak eljárást.

Az új kancellár, Alexander Schallenberg diplomatacsaládból származik, külföldön is elismert politikus, akinek kormányzati gyakorlata is van. Az első Kurz-kormány bukása után, 2019 júniusától Brigitte Bierlein szakértői kormányában külügyminiszterként és később kancelláriaminiszterként is dolgozott. A második Kurz-kormány 2020 januárjában megerősítette külügyminiszteri hivatalában, ő volt az egyetlen, aki az előző szakértői kormány tagjai közül hivatalában maradt.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált az új osztrák kancellárnak – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője kedden.

Levelében azt írta, örömére szolgál, hogy osztrák kollégája személyében egy Európa jövője iránt elhivatott, és egyben hazánk irányába is tiszteletet mutató politikussal lesz alkalma együttműködni.

 

MTI; Telex nyomán;

A borítókép forrása: BMEIA.

Új hozzászólás