A magyarok a határok megváltoztatása nélkül képesek egyesülni, állítja egy lengyel történész

Kovácsi Sándor írta 2020. 06. 05., p - 16:51 időpontban

Antall József és Orbán Viktor politikájának eredményeként a magyarok a határok megváltoztatása nélkül képesek egyesülni - szögezi le a trianoni békeszerződésről szóló, lengyelül és magyarul megjelenő könyvében a Magyarországon élő lengyel író, költő, történész, Konrad Sutarski.

A lengyelországi Waclaw Felczak Intézet hírportálján pénteken a Trianon 100 éve, gyógyul-e már Európa nyílt sebe? című könyv részletét közölték, a szerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából megjelentetett anyagok egyikeként. A könyvet az intézet idén adja ki.

A részlet áttekinti az 1989 utáni magyar kormányok viszonyát a Trianon után a határon túl rekedt magyarsághoz.

Sutarski kitér többek között az MSZP-SZDSZ-kormányok időszakára, amely szerinte "nem járult hozzá Antall József nemzetegyesítő elképzelésének további fejlődéséhez".

A 2004-es, kettős állampolgárságról szóló népszavazás során a liberális baloldal "arcul csapta a Kárpát-medencének azokat a lakóit, akiknek feje fölött Trianonban áthelyezték a határokat, és meghiúsította, hogy legalább ilyen módon kapcsolódjanak a megcsonkított anyaországhoz" - írja.

A Fidesz 2010 utáni politikájának gazdasági eredményei lehetővé tették saját, szuverén külpolitika folytatását, ami hozzájárult az elszakított nemzetrészek támogatásának növeléséhez és az együttműködések erősítéséhez, egyúttal az összmagyarság határváltoztatások nélküli egyesítéséhez - áll a könyvben.

A legfontosabb eseménynek a szerző a kettős állampolgárságról szóló 2010-es törvényt nevezi, kiemelve a térségbeli együttműködés erősítését is.

"Antall és Orbán kitartó, okos politikájának eredményeként a magyarok a határok megváltoztatása nélkül képesek egyesülni, és egyre erősebbé válni. A történelmi igazságtalanságok ellenére Magyarország tudja, hogy az erőpolitika nem vezet sehova, ezért egyesíti nemzete minden részét a határok fölött átívelően...

- írta Sutarski, bár jómagam nem sok eredményt tapasztaltam az Antalli kormány külhoni magyarságot segítő intézkedéseiben.

A szerző szerint a szomszédos országokon - Románián és Ukrajnán - is múlik, "hogy a versailles-i Trianon-palotában kötött békediktátum, ez az élő seb Európa testén, beheged-e már, vagy tovább fog gennyesedni".

Konrad Sutarski (1934) költő, esszéista, műfordító, történész a Szenyán Erzsébet és Sutarski Szabolcs által magyarra átültetett könyv első fejezeteiben áttekinti Trianon történelmi előzményeit és következményeit. Külön fejezetekben tér ki az első világháború végi lengyel-magyar kapcsolatokra, és kiemeli: miután az Egyesült Államok külön, a trianoni békeszerződés tartalmával megegyező megállapodást kötött a magyar állammal, az egykori Szovjet-Oroszország képviselői pedig nem vettek részt a versailles-i tárgyalásokon, lényegében Lengyelország az egyetlen állam, amely soha nem ratifikálta a trianoni szerződést.

 

MTI nyomán

Hozzászólások

Charles Sucsan

2020. 06. 06., szo - 02:21

Az ideális és a reális helyzet között nagy a rés. Kétségtelen a mai európaban a határok felesleges lehetnének, ha minden állam tisztelne az emberi jogokat. Magyarországon környező országokban ez kihívóan nem létezik. Persze, vannak kép mutatások, megnyugtatnia nemzetközi közösséget, aki szemet huny az ember jogok tiprására. Ez egy ördögi kör ami nem segíti a magyarság megmaradását a leszakított területeken. A bizonyíték, hogy száz ev alatt hatásosan megriktult a magyarság az erőszakos asszimilációval. Az érdekes, az hogy a magyar irtás oriasi károkkal jár a társadalmakra. Ahogy említettem, az ideális az lenne ha autonómiába működhetnének a magyarok mert fellendítené sokkal jobban a gazdagságot a harmóniában élő kisebbsségékkel. Na de erre várhatnak a magyarok, ezért csak erélyességgel lehetne elérni egy minimális elehetőségeket. Idővel úgy is ide fajul, mert a másik oldalon, bűnös érzelmük végett a legjobb védekezés véget a támadást erőszakolják. Ezért a nemzet egyesítés határokon felett kétséges.

Új hozzászólás