A győri (kismegyeri) csata

Szőnyi Balázs írta 2020. 06. 14., v - 08:00 időpontban

1809 június 14-én a magyar nemesi felkelőkkel megerősített olaszországi osztrák hadsereg Győrtől délre csatát vállalt a jelentős túlerőben lévő francia-olasz hadsereggel. A vereség ugyan egyértelmű volt, ám Petőfi gúnyos verssorai a nemesi felkelés teljesítményét illetően nem igazságosak.

 

„S ti, kik valljátok olyan gőgösen: Mienk a haza és mienk a jog! Hazátokkal mit tennétek vajon, Ha az ellenség ütne rajtatok?... De ezt kérdeznem! engedelmet kérek, Majd elfeledtem győri vitézségtek. Mikor emeltek már emlékszobort A sok hős lábnak, mely ott úgy futott?”

(Petőfi Sándor: A nép nevében)

 

Az 1809-es Ferenc császár és király által elhamarkodottan megkezdett osztrák-francia háború az olasz hadszíntéren jól kezdődött a magyar-osztrák seregek számára. János főherceg a déli osztrák csoportosítás vezére április közepén betört az Itáliai királyság (Napóleon bábállama) területére, és április 15-16-án Sacilénél, április 27 és 30 között Caldieronál vereséget mért a Jenő itáliai alkirály (Napóleon mostohafia) által irányított franciákra. Ám a kezdeti osztrák létszámbeli fölény fokozatosan az ellenfél javára tolódott el, s mikor május 8-án a Piave folyónál újabb csata bontakozott ki, már 45 ezer francia és olasz katona állt szemben 25 ezer császári-királyival. Az ekkor bekövetkező osztrák vereséget súlyosbította, hogy a Duna-menti főhadszíntéren maga Napóleon tört Bécs felé, és az a veszély fenyegette János főherceg seregét, hogy elvágják a hátországától, s ezért kénytelen volt hadaival Magyarország felé visszavonulni. A sereg Körmend táján ért magyar földre, majd Győr akkor még meglévő falai felé húzódott a Rába mentén. A menetelés fárasztó volt, és a katonák igencsak lerongyolódtak. Némi erősítést jelentett, hogy a Győrnél gyülekező magyar nemesi felkelés alakulatai József nádor vezetésével Pápától délre csatlakoztak János főherceghez.

A győri (kismegyeri) csata
A győri csata térképe (forrás: szechenyiterkepek)

Ma már nehéz eldönteni, hogy fáradt és ellenfelénél számbelileg és tapasztalatilag is gyengébb (40 ezer fős) seregével János főherceg miért fogadta el a csatát a komáromi hátrálás helyett, de az kiderül a forrásokból, hogy lényegesen alábecsülte a francia-olasz hadsereg létszámát (50 ezer főnél is nagyobb volt, holott 15 ezerre becsülték). Az is nehezen értelmezhető, hogy az osztrák sereg miért Kismegyerrel a központban a Pándzsa patak mentén foglalt állás, s hagyta ott a Sokorói-dombság magaslatait. Annyi bizonyos, hogy a császári-királyi fővezérlet nem állt a helyzet magaslatán. Mikor június 14-én elkezdődött a csata, ennek ellenére a franciáknak nem volt könnyű dolguk. A kismegyeri magtárat, és az azt körülkerítő falat valóságos erőddé alakították a fehérkabátos osztrák gyalogosok, és a Pándzsa hídjaiért, valamint a templomdombért is sokórás elkeseredett harc folyt. A csata végül az osztrák sereg balszárnyán dőlt el, ahová – és ez ismét a hadvezetés hibája volt – a nem túl jól felszerelt és újoncnak számító nemesi felkelő huszárok álltak. Az árkokkal átszegdelt terep a tapasztalatlan lovaknak sem tett jót, akik az ágyúdörgéshez sem voltak hozzászokva. A velük szemben álló rutinos és túlerőben is lévő francia lovasság így fokozatosan visszaszorította a bátorságban híján nem lévő magyarokat, azzal fenyegetve az egész osztrák-magyar sereget, hogy elvágják Komáromtól. Így János főherceg kénytelen volt elrendelni a visszavonulást, amelyet azonban a kismegyeri majorságot védő csapatok (grazi landwehr) már nem tudott teljesíteni, mivel bekerítették. A reménytelen helyzetbe került stájerok kitartottak egészen addig, míg ágyúkkal szét nem lőtték a falat, és a francia gyalogság rohammal be nem vette az épületet. Az itt védekező 872 katonából ekkor már csak 112-en voltak életben, akik aztán megadták magukat.

A győri (kismegyeri) csata
Eduard Kaiser: A győri csata (kép: wikiledia)

A franciák elvágták a seregtől Meskó József Abdánál Győrt fedező dandárát is, ám a merész magyar tábornok kis seregével óriási kört leírva Celldömölkön át a Balaton felől kerülve jutott el Komáromba.

A csata kegyetlenül véres volt, egyike a Magyarországon megvívott legvéresebb csatáknak, az osztrák-magyar fél mintegy 5-6 ezer, a francia 3-4 ezer halottat és sebesültet hagyott a csatatéren. Ez azonban nem jelenti, hogy mindent eldöntött volna, mivel az igazi nagy összecsapás a Dunánál történt meg július 5-6-án.

 

 

Felhasznált irodalom: rubicon.humult-kor.hu, Bánlaky József: A magyar nemzet hadtörténelme.

Új hozzászólás