Újlak elfoglalása

Szőnyi Balázs írta 2020. 08. 08., szo - 13:01 időpontban

A mohácsi csatamezőre felvonuló török sereg az útjába eső várakat sorra foglalta el. Július 28-án sikerült bevenni Péterváradot, ezután gyorsan a következő célpont, Újlak vára alá vonultak. Perjés Géza szerint a horvátországi és erdélyi hadak egyesülését akarták megakadályozni azzal, hogy minél előbb megütköznek a magyar fősereggel. Újlak elfoglalása az 1521–26 magyar-török háború egyik állomása volt a mohácsi csata előtt. Újlak várát döntően horvát katonák védelmezték I. Szulejmán oszmán szultán csapatai ellen.

Újlak kicsiny vára egy hétig, augusztus 1-től 8-ig tartotta magát. Ibrahim nagyvezér olyan mértékben vetette be a hadiszereket az ostrom során, hogy a védők sokáig nem tudtak kitartani. Augusztus 8-án a vár őrsége megadta magát. 

Eközben a környék kisebb várait is bevették a portyázó oszmán csapatok, többségét harc nélkül, mert őrsége elszaladt. Szülejmán szultán serege most már zavartalanul vonulhatott fel a Drávához. 14-én megérkezett Eszékhez.

 

Források: 1526-1528-ig tartó korszak eseményei Magyarországon; MHadtört: Szakály Ferenc: Hadügyi változások a középkori magyar állam bukásának időszakában. In Liptai Ervin (főszerk): Magyarország hadtörténete I-II. 2. javított kiadás. Budapest: Zrínyi. 1985. 158. o.

Új hozzászólás