Ukrajna elveszítheti vízummentességét

Kovácsi Sándor írta 2020. 10. 30., p - 06:10 időpontban

Az ukrán Alkotmánybíróság várhatóan felülvizsgálja a sokat vitatott nyelvtörvény, a korrupcióellenes bíróság felállításáról és a földreformról szóló jogszabály alkotmányosságát – nyilatkozta Olekszandr Novikov, a Nemzeti Korrupció-megelőzési Hivatal (NAZK) vezetője a babel.ua hírportálnak.

A NAZK vezetője ezt egy törvény elfogadásával akadályozná meg, amely lehetővé tenné a taláros testület személyi összetételének megváltoztatását.

Mint ismeretes, az Alkotmánybíróság olyan határozatot hozott, mely blokkolja az online hozzáférést a tisztségviselők jövedelem- és vagyonbevallásaikhoz.

Az Európa Unióban aggodalmakkal telten fogadták az Ukrán Alkotmánybíróságnak a korrupció ellenes harccal, az egyes törvénycikkek alkotmányellenessé nyilvánításával kapcsolatos döntését.

Az eurointegration.com.ua híre szerint e miatt Ukrajna elveszítheti a vízummentességet az EU-val szemben. Erről Mikola Tocsickij, Ukrajna uniós nagykövete tett megjegyzést az Olga Sztefanisinhez írt nyílt levelében. Az ukrán kormányfő európai integrációért felelős helyetteséhez írt sorokban arra figyelmeztet, hogy az alkotmánybíróság döntéseivel keresztül húzta azokat a kritériumokat, amelyek a vízummentesség megadásának főbb feltételei közé tartoznak.

Új hozzászólás