Blokkolta a választási eredményeket az ukrán alkotmánybíróság

Kovácsi Sándor írta 2020. 10. 31., szo - 05:27 időpontban

Mint arról a zn.ua beszámol, nem lehet legalizálni az ukrajnai helyhatósági választások eredményeit, mert közbelépett az alkotmánybíróság.

Az információ szerint az Ukrán Alkotmánybíróság leállította a helyhatósági választások eredményeinek realizálását. Az önkormányzati vezetők a törvény szerint csak a speciális ellenőrzéseket követően léphetnek hivatalba. Az ítészek azonban megtiltották a Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökségnek az önkormányzati vezetői posztokra jelöltek vagyonbevallásainak ellenőrzésére szolgáló állami jegyzékekhez való hozzáférést. Márpedig az ilyen vizsgálódás nélkül egyetlen állami szerv vezetője, köztük a helyhatósági választásokon győztesek sem, töltheti be hivatalosan a hivatalát.

A tájékoztató szerint ezzel a döntésével az alkotmánybíróság gyakorlatilag leállította a helyhatalmi szervek élére megválasztott személyeknek, hogy elfoglalják az elnyert széküket. Így nem nevezhetők ki sem a megyei sem a járási tanácsok újonnan választott elnökei és helyettesei. Az alkotmánybíróság ezáltal nemcsak a korrupció ellenes rendszert küldte padlóra, de megbénítja a helyi önkormányzatok és az államgépezet munkáját is. Fedor Veniszlavszkij, az államfő alkotmánybírósági megfigyelője szerint ez a döntés visszavetheti Ukrajna euró integrációs törekvéseinek esélyeit és jókora nemzetközi botrányhoz is vezethet.

 

Források: zn.ua/KárpátHír

Új hozzászólás

Forrás neve
KárpátHír