Terrortámadás Bécsben

Kovácsi Sándor írta 2020. 11. 03., k - 05:58 időpontban

Hivatalos rendőrségi közlések szerint két polgári személy meghalt, többen pedig megsebesültek, amikor merénylők hétfő este tüzet nyitottak Bécs első kerületében, a Seitenstettengassén fekvő központi zsinagógánál. Hat helyszínen hajtottak végre támadást, egy támadót rendőrök lőttek le. Öt merénylőt őrizetbe vettek, több másikat pedig még keresnek. A bevetés egész éjszaka tartott, a rendőrség különleges egységei folytatták a hajtóvadászatot a merénylők után. Összesen tízen lehettek, éjjel egyre egy terrorista maradt szökésben...

A bécsi rendőrség először egy halottról tett bejelentést a Twitteren, Michael Ludwig főpolgármester kedd hajnali két óra után közölte, hogy egy második civil, egy nő a kórházban belehalt a fegyvergolyó okozta sérüléseibe.

A merényletsorozat hat helyszíne SALZGRIES, MORZINPLATZ, SEITENSTÄTTENGASSE, FLEISCHMARKT (a húspiac), BAUERNMARKT (a gazdapiac, GRABEN (a központi sétálóutca).

A közösségi médiában ugyan még a Stadtparknál történt lövöldözésről is szó volt, de ez egyelőre nem nyert bizonyságot. Mind a hat helyszín Bécs 1. kerületében fekszik, a MeinBezirk térképre tette őket. Harald Sörös rendőrségi szóvivő közlése szerint összehangolt merényletsorozatról van szó.

Egy szemtanú az ORF-nek arról beszélt, hogy egy alakot látott rohanni a Schwedenplatz felé, aki „vadul” tüzelt az automata fegyverével.  Ezt egészen a térig folytatta, ahol aztán jöttek a rendőrök és lőni kezdtek rá.

A támadássorozat alatt – írja a Kurier – az  #opendoors és hasonló hashtagek futottak a Twitteren, így aki éppen menedéket keresett, az találhatott is a közösségi oldal segítségével. Rengetegen ajánlották fel lakásukat, ahol a vérengzés elől menekülők meghúzhatták magukat. Többen nemcsak helyet, de megnyugtató szavakat is kínáltak: „Ha nem érzi magát biztonságban, az ajtóm nyitva áll ön előtt. Ezt együtt fogjuk átvészelni” – írta valaki, és volt olyan is, aki az ágya mellé bort és chipset is kínált a menekülőknek. Mindez jól mutatja, hogy szorult helyzetben érvényesül az összetartás, és az emberek számíthatnak egymásra.

A Facebook aktiválta a kríziskezelés néven ismert, eredetileg természeti katasztrófákra kifejlesztett funkcióját is, amelyen keresztül mindenki tudathatja a szeretteivel, hogy jól van, és ők is meggyőződhetnek erről.

Az érintett városrészben, Bécs 1. kerületében nem állnak meg a tömegközlekedési járatok.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter már hétfő este megerősítette, hogy terrortámadás történt, kedden éjjel egykor kezdődött sajtótájékoztatóján pedig elárulta, hogy már csak egy  merénylő van szökésben. Ma Bécsben zárva tartanak az iskolák, a diákok hiányzását igazoltnak tekintik. Lehetőség szerint munkába se menjen senki – kérte a tárca vezetője, hangoztatva, hogy a belvárost mindenképpen kerülni kell. A következő sajtótájékoztatót a politikus kedd reggele hat órakor tartja Gerhard Pürstl bécsi rendőr-főkapitánnyal az oldalán.

 

Index nyomán

Új hozzászólás

Forrás neve
Index