Hunyadi János és Kasztrióta György szoborparkot avattak a koszovói Prizren városában

Kovácsi Sándor írta 2020. 12. 04., p - 19:09 időpontban

A hétvégén a koszovói Prizren város Római Katolikus katedrálisának kertjében ünnepélyes keretek között került sor Szkander Bég mellszobrának leleplezésére. Az elmúlt évben ugyanezen a helyszínen felavatásra került az egykori harcostárs, Hunyadi János mellszobra - írta a Délhír.info.

A projektet a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatta és finanszírozta, ill. Szabó Tamás híres magyar szobrászművész készítette és faragta Hunyadi és Szkander Bég szobrát. Az ünnepélyes leleplezésen a himnuszok, és a kórus éneke után Don Shan Zefi vikárius, Mytaher Haskuka a város polgármestere, Meliza Haradinaj-Stublla külügyminiszter asszony, Anton Quni védelmi miniszter, dr. Balogh István a KKM helyettes-államtitkára, valamint Dode Gjegji püspök mondtak beszédet.

Hunyadi János és Kasztrióta György szoborparkot avattak a koszovói Prizren városában
Fotó: Délhír.infó

A prizreni Hunyadi szobor egyébként messzemenően esztétikusabb, mint az a köznevetség tárgyává vált Hunyai szobor, amelyet Nándorfehérváron (Belgrád) avattak, jó messze a nándorfehérvári vártól vagy épp a zimonyi erődtől, ahol a magyar vezér elhunyt. A belgrádi szobor, amelyet Áder János és Aleksandar Vučić közösen leplezett le azóta is számos járókelőnek csal mosolyt az arcára.

 

Forrás: Délhír.info

Új hozzászólás

Forrás neve
Délhír.info