Politikai krimit forgatnak az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról

Wertheim László írta 2021. 02. 28., v - 14:45 időpontban

"Amikor egy ambíciózus, de elnyomott közvéleménykutató szakember rájön, hogy a főnöke részt vett egy botrányos hangfelvétel kiszivárogtatásában, úgy dönt, fényt derít az igazság részleteire, hogy azzal jobb pozíciót zsarolhasson ki magának. Összeáll újságíró szerelmével, és nyomozni kezd, de mivel hamar konfrontálódik a főnökével, egy nagyhatalmú kör célpontjává válnak…" – olvasható abban a 24.hu szerkesztőségébe eljuttatott levélben, amellyel a Universe Management casting cég keres potenciális szereplőket. Ebből a témaismertetésből ugyan a legkevésbé sem derül ki, hogy az emlegetett „botrányos hangfelvétel” az őszödi beszéd volna, de a lapnak többen megerősítették, hogy erről van szó.

A 24.hu beszélt két, neve elhallgatását kérő színésszel is, akiket castingolni szerettek volna, ám végül egyikük sem ment el a meghallgatásra. Mindkettejükre a Facebookon, ismeretlenül írt rá egy casting director, hogy lenne egy nagyszerű szereplehetőség, és ha érdekli őket, beszéljenek róla telefonon. A telefonbeszélgetések során elhangzott, hogy politikai krimiről van szó, nemzetközi stábbal és neves angol rendezővel. „Nagyon sokszor elismételte, hogy fikciós film, majd meglepő gyorsasággal mondta, hogy 2006, őszödi beszéd, ilyesmi a téma, érdekel-e a főszerep” – idézte fel a 24.hu-nak egyikük. Mint mondja, ő azért nem ment el végül a meghallgatásra, mert nem akart belefolyni egy olyan projektbe, amelynél esélyt lát arra, hogy a politikai csatározások kellős közepébe kerül majd. A casting director azzal érvelt neki a telefonban, hogy a film nem politikai állásfoglalás, hiszen nem is magyar a stáb, és amúgy kiváló lehetőség, mert komoly anyagi támogatást kap és széles közönség előtt fogják vetíteni.

A finanszírozás hátteréről egyelőre nagyon keveset tudni. Amennyiben az őszödi beszédről szóló projekt tényleg azonos a Filmirodánál regisztrált A hazugság ára című filmmel, akkor a 800 millió forintos gyártási költség nagyságrendje elég jelentősnek mondható.

A balatonőszödi kormányüdülőben elhangzott záróbeszédben Gyurcsány egyebek mellett addigi politikájának kudarcairól értekezett, valamint bevallotta, hogy végighazudták az utolsó másfél-két évet. A 2002 és 2006 közti szocialista–szabad demokrata kormányzás lényegét a miniszterelnök így foglalta össze: „Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk.” Kijelentésével nehéz lenne vitába szállni...

Hozzászólások

Új hozzászólás

Forrás neve
24.hu