A szlovák és a magyar nyelv egyenrangú lesz Szlovákiában?

Kovácsi Sándor írta 2021. 09. 17., p - 20:31 időpontban

Első olvasatra akár meghökkentőnek is nevezhetjük ezt a törvényjavaslatot, amelyet a mostani bemutatással társadalmi vitára bocsátottak alkotói. Ugyanis a kisebbségi nyelvhasználat törvény javítgatása helyett Szlovákiában egy teljesen újszerű megközelítést tárnak a nyilvánosság elé, amely új alapra helyezi a szlovák és a magyar nyelv egymáshoz való viszonyát - írta a Felvidék.ma.

A törvényjavaslat első fejezetének 1. és 2. §-a kimondja:

„(1) A Szlovák Köztársaság területén hivatalos nyelv a szlovák nyelv és a magyar nyelv.  A jelen törvény célja, hogy biztosítsa minden állampolgár alkotmányos jogát a szlovák vagy magyar nyelv használatára a közigazgatási szervek, bíróságok és más állami szervek előtt.”

Erről a meghatározásról azért mondhatjuk, hogy Szlovákiában újszerű, mert az Európai Unió országaiban már sikeresen működő nyelvhasználati mintákat vették alapul. Meghatározva azokat az alapelveket, amelyek mentén a polgárok eldönthetik, hogy a két egyenlő jogú nyelv közül melyiket kívánják használni egy adott ügy intézése közben. Ez valójában azt jelenti, hogy a törvénytervezet szerint a szlovák és a magyar nyelv egyenrangúvá válik, szemben a jelenlegi hatályos jogszabályokkal, amelyek a szlovákot államnyelvként határozzák meg.

A hivatali nyelvhasználatban a polgár dönt, melyik nyelvet használja és a törvényjavaslat tartalmazza, hogy a hivatalnak kötelező biztosítani olyan személyt, aki bírja mind a két nyelvet.

A most nyilvánosságra hozott törvénytervezet az alapok felkutatásától indulva, mintegy 3-4 éves munka eredménye és a polgári társulás már közel 12 éve foglalkozik a nyelvhasználati jogok érvényesítésével.  Ez magában foglalja többek között a törvények magyar nyelven való elérésének biztosítását és a törvénybe foglalt jogok érvényesítését is.

A nyelvtörvénytervezet ITT tekinthető meg.

 

Felvidék.ma nyomán;

Borítókép forrása: Hideghéthy Andrea/Felvidék.ma.

Új hozzászólás