Magyar lőszerrel lőttek rá Szerhij Sefirre?

Kovácsi Sándor írta 2021. 09. 23., cs - 14:23 időpontban

Arról már biztos sokak értesültek, hogy a tegnapi napon rálőttek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök főtanácsadójának autójára. A kijevi belügyminisztérium egyik illetékese, Anton Herascsenko arról tájékoztatott az esetet követően, hogy a sofőr súlyosan megsebesült. Az UNIAN hírügynökség szerint az 58 éves férfit három lőtt sebbel vitték kórházba, és intenzív osztályon ápolják.

David Arahamija, a parlamenti elnöki blokk egyik képviselője szerint Sefir sokkos állapotban van, de él és jó egészségnek örvend. Arahamija szerint a támadók feltehetően azt hitték, hogy Sefir vezeti az autót, ezért nyitottak tüzet a vezetőülés irányában.

Magyar lőszerrel lőttek rá tegnap Szerhij Sefirre, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök főtanácsadójára – állítja Jevgenyi Jenin ukrán belügyminiszter-helyettes a TASzSZ tudósítása szerint.

"Ez 7,62-es kaliber. Specializált lőszereket látunk. Ilyen lőszert nem gyártunk Ukrajnában. Ezeket Magyarországon gyártották." – mondta Jenin a merénylet helyszínéről begyűjtött bizonyítékokat ismertetve.

7,62 milliméteres töltényből igencsak sokféle létezik, köztük olyan is, amit Ukrajnát beleértve a komplett volt szovjet érdekszféra használ, ez a „7,62-es szovjet” néven is ismert 7,62x39 milliméteres FMJ, melyet elsősorban az AK-47-es gépkarabély-széria fegyverei és az SzKSz öntöltő puskák használnak.

Magyarországon is elsősorban 7,62x39-es lőszer gyártására került sor, többnyire a Honvédség által használt AK-63 és AK-63D gépkarabélyokhoz. Ezekhez igencsak hasonló fegyvereket, az AKM és AKMSz gépkarabélyokat Ukrajna hadereje is használja és lőszert is gyártanak hozzájuk - írta a Portfolio az eset kapcsán.

Az azért nem teljesen világos, hogy hogyan állapította meg Jevgenyi Jenin, hogy ezek a merényletben használt lőszerek éppen Magyarországon készültek és arra sem tért ki, hogy mitől nevezhető „specializáltnak” a merényletben használt lőszertípus.

A Szerhij Sefir elleni merénylet elkövetőit még keresik. 20 töltényhüvelyt találtak a merénylet helyszínén az ukrán hatóságok.

Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó a merényletet Volodimir Zelenszkij politikájával hozta összefüggésbe. Arra utalt, hogy a támadást azért követték el, mert az elnök csökkenteni akarja “az árnyékban megbújó oligarchák befolyását, és fel akarja számolni azokat a gazdasági és politikai érdekköröket, amelyek az ország ellenségeinek dolgoznak”.

Új hozzászólás