Ukrán hazug "kutyák"

Kovácsi Sándor írta 2021. 10. 18., h - 18:17 időpontban

Csúfos kudarcot vallott Ukrajna magyar energiabeszerzést érintő hazug kommunikációs hecckampánya, ugyanis az Európai Unió világossá tette, hogy Magyarország teljesen jogszerű módon kötött hosszú távú gázvásárlási megállapodását Oroszországgal - jelentette ki Szijjártó Péter Luxembourgban az uniós Külügyi Tanács ülésének szünetében hétfőn, melyet a Kiszo.net, kárpátaljai lap szemlézett.

"A hosszú távú gázszerződés aláírását követően Ukrajna egy heves ellenséges kommunikációs és politikai kampányt indított Magyarországgal szemben" – kezdte Szijjártó Péter. – "Ráadásul ezt a kampányt alapvetően hazug állításokra alapozták. Sőt, Ukrajna még az Európai Bizottságnál is panaszt tett a gázszerződés miatt. Jól értjük, egy nem EU-tag bepanaszolta az EB-nál az Európai Unió egyik tagországát. Nyilvánvalóan ez egy nonszensz helyzet, mégis megtörtént."

Az ukránok megpróbálták ellehetetleníteni a magyar energiaellátás biztonságát, súlyosan beavatkoztak a belügyeinkbe, és szuverenitásunkat sértő nemzetközi lépéseket tettek.

"Magyarország energiaellátásának biztonsága szuverenitási kérdés, azzal kötünk szerződést az energiaellátás biztosításáról, akivel akarunk, és a lehető leghatározottabban elutasítjuk az ukránoknak részben a magyar szuverenitást megkérdőjelező, részben Magyarországot negatív színben feltüntető ellenséges kommunikációs és politikai kampányát…" - fogalmazott a külügyminiszter.

Szijjártó arra az újságírói kérdésre is válaszolt, hogyan hat majd ki a kárpátaljai magyarokra a kialakult helyzet, ugyanis vezető köztisztviselők máris azzal fenyegetőznek, hogy mindezt az ott élő magyarokon verjék el, azt felelte: nyilvánvalóan az ukrán reakciók eddig is durvák és nonszenszek voltak.

"Elfogadhatatlan lenne, hogyha bármilyen módon a kárpátaljai magyarsággal szemben további korlátozó intézkedéseket vezetnének be. Annál is inkább, mivelhogy mindeddig a tavalyi és az idei esztendőt figyelembe véve, az Európából vásárolt legtöbb gáz Ukrajnába Magyarországon keresztül érkezett. Nyilvánvalóan senkinek sem lenne érdeke ennek a helyzetnek a további eszkalálása, ezért kevésbé lenne ésszerű az ukránok részéről bármi fajta további jogkorlátozás a kárpátaljai magyarok vonatkozásában."

A magyar külügyminiszter rámutatott arra, hogy az EU és Ukrajna közötti csúcstalálkozó záródokumentumába magyar szorgalmazásra bekerültek a nemzeti kisebbségekre és azok védelmére vonatkozó részek. Szijjártó szerint az egy Európai Uniós álláspont, hogy meg kell védeni a nemzeti közösségek jogait Ukrajnában, és nem csak ott.

 

 

 

A borítókép csupán illusztráció, szegény kutyus nem tehet róla... a kép forrása: abc.net.

Új hozzászólás

Forrás neve
Kiszo.net