Horthy-kor és Horthy-ról...

Zetényi-Csukás… írta 2021. 10. 28., cs - 13:40 időpontban

Egy valamit bizton állíthatok: Horthy Miklós nevét, aki a zászlajára tűzi, az nehéz fába vágja a fejszéjét. 

Az elmúlt évben több szobrot állíttattunk az ő, és fia emlékének. Sikerült felébresztenünk egy kicsit a nemzet lelkiismeretét (és az indulatait.) 

Én körülöttem is megfagyott azóta a levegő, ami szakmailag és emberileg is rám nyomja a bélyegét. "Horthysta!"- mondják megvetve, számomra érthetetlenül. Mondjuk úgy: sok helyen kiestem a pixisből....de nem is az én személyem a fontos, valahogy megleszek.

Egy valamit azonban nem tudunk sokáig elkerülni!

Horthy Miklóst és korát rendbe kell rakni a fejekben és a történelemben, hogy helyére kerülhessen a személye és mindaz, amit képviselt! Jót, s rosszat, igazul!

Tudom-tudom!....még a nemzeti oldalt is megosztja a kormányzó neve és szerepe. Éppen ezért kellene tenni! Most: a "nemzeti kormány" idején!

Tudod, az igazság a részletekben bújik meg! Csak az érdemes a megörökítésre, ami valóban megtörtént, minden szépítés és túlzás nélkül. Ennek lehet csak hitele, megtartva a törvényt, mindig csak az igazat szabad és kell elmondani, hogy tanulhasson belőle az utókor.

Igaz az a latin mondás: a történelem az élet tanítómestere, de csak akkor, ha az igaz, és nem tudatosan ferdített valótlanságokból áll össze. Barátom! Ezt tartsd szemed előtt!

Így lehet csak igaz a história. 

 

Zetényi-Csukás Ferenc;

A borítóképen Horthy Miklós kormányzó látogatása a 4. Nemzetközi Cserkész Világtalálkozón 1933-ban (Fotó: Fortepan/Jóna Dávid).

Hozzászólások

Gonda Péter Pál

2021. 10. 29., p - 08:17

Kedves Ferenc !
Minden szavaddal egyetértek !
Szívemből beszélsz !
Az én íróasztalomon ott áll a Főméltóságú Kormányzó Úr bekeretezett képe, hogy mindenkor amikor rátekintek, erőt adjon !

Hábel János

2021. 10. 31., v - 09:01

Szüleimtöl többször hallottam, hogy az a húszév aranykor volt. Csak egy emlék. Kormányzó Urunk fogolycsere megállapodás szerint, egy magyar katonáért két magyarnak nevezett kommunistát adott. A szovjet levéltárakban bizonyára megtalálható neveik a kivégzettek listáján.

Jánosné Pozsár

2021. 10. 31., v - 20:17

Horthy azért volt feketebárány,mert megerősítette Magyarorszszágot.Mert az a terv nem sikerült, hogy M-ot leradírozzák a térképről! Ezért rágalmazták..

Jánosné Pozsár

2021. 10. 31., v - 20:17

Horthy azért volt feketebárány,mert megerősítette Magyarorszszágot.Mert az a terv nem sikerült, hogy M-ot leradírozzák a térképről! Ezért rágalmazták..

Új hozzászólás