Magyar miniszterelnököt Románia élére?

Kovácsi Sándor írta 2021. 11. 18., cs - 08:18 időpontban

Románia egy bukott állam – állítja nemrégiben megjelent publicisztikájában Marius Ghilezan, a román konzervatív România Liberă egyik szerzője, aki többek közt azt fejtegeti, milyen előnyökkel is járna a kormányválságokkal terhelt Románia számára egy RMDSZ-es miniszterelnök. Ghilezan ráadásul példaként állítja a román politikusok elé Orbán Viktort is, aki értelmezése szerint kellő erélyességgel lép fel a brüsszeli bürokrácia, vagy éppen a nyomuló multinacionális cégekkel szemben. A szerző végkövetkeztetése szerint nemcsak, hogy nem lenne ördögtől való, ha Románia miniszterelnökét mondjuk Kelemen Hunornak hívnák, de az RMDSZ-es politikus előkészíthetne egy román–magyar konföderációt, amelyben az államok szuverenitásuk megőrzése mellett közösen képviselhetnék érdekeiket Európán belül… - idézte a PestiSrácok a Főtér.ro cikkét.

Az erdélyi hírportál rendszeresen közöl eredetileg a román sajtóban megjelenő, magyar szempontból is érdekes cikkeket, publikációkat. Ezek legújabbika Marius Ghilezantól származik, aki a konzervatív România Liberă egyik szerzője. Ghilezan, mint a román politikai életből kiábrándult publicista, elég meglepő kijelentést tesz, amikor azt javasolja: az újabb kormányválságból épp kikecmeregni készülő, meglehetősen szokatlan, jobb- és baloldali koalíció ne a két nagy párt, azaz a PSD vagy a PNL jelöltjét javasolja miniszterelnöknek, hanem az RMDSZ-es Kelemen Hunort. Mint a publicista Klaus Iohannisra utalva megjegyzi, ha már német elnökünk van, próbáljunk ki egy magyar miniszterelnököt is.

A szerző kiábrándultságának oka, hogy a román politikai életről tulajdonképpen megállapítható: az lényegében kormányválságok sorozata, legalábbis annak tükrében, milyen sűrűn adják át egymásnak a kilincset a miniszterelnökök

Marius Ghilezan azonban unortodox javaslattal áll elő publicisztikájában, mégpedig azért, mert vélhetően elirigyelte a magyar politikai stabilitást. Mint a cikkben elképzelését kifejtve írja, intő jel Románia számára, milyen kormány alakult Bulgáriában, ahol a szerző szerint “az Egyesült Államokban felkészült Petkov és Vasziljev” miniszterek lettek az ügyvivők, ezzel létrehozva az “alkalmatlanok kormányát”.

 

 

 

PestiSrácok és Főtér nyomán;

A borítókép illuszrácó, forrása: honvedelem.hu.

Hozzászólások

József Schubert

2021. 11. 18., cs - 21:27

Nem is rossz az ötlet kezdetnek, aztán lehetne belőle egy Magyar-Román Székely Föderáció, amely esetleg egy keleti blokkot vonna maga után.... Az EG úgysem lesz tartós , ha dominánskodni akarnak az ertős államok a gyengébbek felett.

GYORGY HUSZTI

2021. 11. 18., cs - 22:03

Nem lehet csodálkozni,hogy a konzervatív publicista "unortodox"elképzelését szerzői szenzációként javasolta ?
Az ortodox többség biztosan nem fogadja el,annál is inkább,hogy az államelnök sem szimpatikus a liberális kormány erőltetett támogatásáért ! A román-magyar konföderáció a jelenlegi geopolitikai stratégiát figyelembe véve
nem reális ,a "dunamenti konföderáció" is csak elképzelés maradt ?

Christian

2021. 12. 04., szo - 18:57

I think the readers of the website need to wipe out their nocturnal fantasies and unstuck their heads from the orban-ish blanket. What "Danube confederation"? That exist just in some overheated heads, that's not working outside Hungary's borders (which are fenced and barbed wired btw). Live in the present people, firstly, be nicer with your neighbours, and probably you'll be better seen and a door may open.

Új hozzászólás

Forrás neve
PestiSrácok