Az oroszok kudarca Beregben és Máramarosban

Orémus Kálmán írta 2020. 10. 22., cs - 10:21 időpontban

(Megjelent: Magyarország, 1914.12.18.)

 

Munkács, december 17.

(Saját tudósítónktól.)

Ma már megállapítható, hogy az oroszok beregmegyei kísérletezése is kudarccal járt. Tegnap délután a helyzet ránk nézve rendkívül javult. A parancsnokságra érkezett jelentések szerint az ellenség az egész vonalon megkezdte visszavonulását.

Máramarosban Majdánkánál és ökörmezőnél offenzívát kezdtünk s az oroszokat súlyosan megvertük. Ez magával hozta, hogy a máramarosi orosz sereget elvágtuk a Beregmegyében előretolt orosz csapatoktól, ami a Beregmegyébe bevonult ellenség helyzetét nagyon megnehezítette. Kedvező hatással van beregmegyei operációnkra az oroszoknak Ungban történt visszaszorítása is.

Az oroszoknak Beregmegyében folyó visszavonulása nagy örömet kelt Munkácson és Beregszászon. Egyik vonatunk Zánkáig, Szolyvától 25 kilométernyire fölkutatta a terepet és ellenséget nem talált. Az ellenség már Volócon túl húzódott. A csendőrjárőrök Volóc fölött se találtak oroszokat. Kisebb különítmények hihetetlen gyorsasággal húzódtak vissza. Vezérszállásról is elvonultak. Egyik vasúti vonatunk Zugóig jutott. Tegnapelőtt már Szolyvánál vertük meg az oroszok előretolt csapatrészeit s ez a balsiker még jobban siettette az oroszok visszavonulását.

A szolyvai főszolgabíróság már elfoglalta hivatalát s a közigazgatás ismét megkezdheti működését. A szolyvai lakosság kezd visszatérni.

Ma reggel Munkácson nagybetűs cédulákat akasztottak ki a kirakatokban, melyeken közlikk a hadvezetőségnek azt a jelentését, hogy a Latorca-völgyébe nyomult ellenség visszaverésére az intézkedéseket megtették. Egyáltalán nem felel meg a valóságnak az a hír, hogy Munkácsról a lakosság elmenekült. A lakosság helyén maradt. Bay György polgármester megnyugtató jelentést tett közzé és a lakosság teljes bizalommal hallgat a hatóság figyelmeztetéseire.

Bereg vármegye alispánjának fölhívására a hivatalok már visszatértek helyeikre. A posta már rendesen működik, a vasutak szabályosan járnak.

Máramarosból érkezett jelentések szerint Kőrösmezővel szemben az oroszok galíciai területen szintén visszavonulnak. Magában a vármegyében Vízköztől Majdánkáig is visszavonult az ellenség. Csapataink a vízválasztón keresztül nyomultak előre és ezáltal meghiúsították az oroszoknak ezen az oldalon való térfoglalását. Ideérkezett jelentés szerint az ökörmező-toronyai orosz vereség nagy.

Ä betört ellenséges csapatok lassú mozgásúak s általában tapasztalható, hogy a nyugatgalíciai események itt is éreztetik kedvező hatásukat.

Munkács, december 17.

A Magyar Távirati Iroda jelenti: A Latorca völgyébe betört ellenség gyors visszavonulásban van. A járőrök jelentése szerint az ellenség Kisszolyván túl, közel a határhoz húzódik. Munkácson megszűnt minden rémület. Új csapatok érkeztek és ezek minden további betörési kísérletet meghiúsítanak. A lakosság nagy része nem is menekült el a városból, csupán az asszonynépséget és holmijaikat helyezték biztonságba.

 

A borítóképen Magyar katonák a huszti állomáson 1916-ban, forrása: Fortepan

Új hozzászólás