Megtagadták az ukrán oktatást egy ukrajnai óvodában

Kovácsi Sándor írta 2020. 12. 30., sze - 20:30 időpontban

Jókora botrány kerekedett abból, hogy Dnyepropetrovszk megye egyik óvodájában nem hajlandók ukrán nyelven foglalkozni a gyermekekkel, írja a censor.net.

A magánkézben lévő kisdedóvó a méregdrága kategóriába tartozik, ahol a szülők havi 11 ezer hrivnyát kénytelenek fizetni. De mert az állami óvodákba reménytelen bejutni, sokan választják ezt a megoldást. A gyermekek felvételekor az intézmény vezetői közlik a szülőkkel, hogy semmi szüksége a gyermeknek az ukrán nyelvre. Ők ugyanis olyan jövendőbeli elit nemzedéket nevelnek, amely az orosz nyelvet használja. Azokat a szülőket, akiknek nem tetszik a hozzáállás, egyszerűen eltanácsolják.

A portál értesülése szerint az óvodában oroszul és angolul folynak a foglalkozások. Viszont az intézménynek nincs hivatalos állami engedélye. A megyei oktatási és tudományos főosztályon közölték, január 16-tól gyökeresen megváltozik a helyzet a botrányosnak nevezett intézményben. A nevelési szolgáltatást nyújtó vállalkozásra is vonatkozik ugyanis a törvény, amely kizáróan az ukrán nyelv használatát írja elő a szolgáltatói szférában.

 

Forrás: KárpátHír

Új hozzászólás

Forrás neve
KárpátHír