Háy Gyula rádióbeszéde a szovjet hadsereg támadása után...

Barta Ferenc írta 2021. 11. 04., cs - 10:32 időpontban

"Segítsetek! Segítsetek! Segítsetek!"

 

Háy Gyula mondatai, a Magyar Írók Szövetségének felhívása a szovjet hadsereg november 4-i támadását követően, először reggel 7 óra 57 perckor hangzottak el az éterben, majd később a Rádió elestéig többször megismételték őket. Háy Gyula és felesége által, négy nyelven (magyarul, angolul, németül és oroszul) felolvasott felhívás szövege a következő volt:

"Itt a Magyar Írók Szövetsége! A világ minden írójához, tudósához, minden írószövetségéhez, akadémiájához, tudományos egyesüléséhez, a szellemi élet vezetőihez fordulunk segítségért. Kevés az idő! A tényeket ismeritek, nem kell ismertetni. Segítsetek Magyarországon! Segítsetek a magyar népen! Segítsetek a magyar írókon, tudósokon, munkásokon, parasztokon, értelmiségi dolgozókon! Segítsetek! Segítsetek! Segítsetek!"

A Münchenben élő emigráns magyar írók a felhívás szövegét még aznap táviratban továbbították ismert nyugati írókhoz és tudósokhoz. A felhívást követően huszonnégy órán belül megmozdultak a nyugati irodalmi és tudományos világ képviselői és a felháborodásnak és tiltakozásnak a szellemi hadjárata indult meg a magyarság ügyében.

Háy Gyulát később "a felkelés egyik szellemi vezetője..., a társadalmi rend megdöntésére irányuló szervezkedés" résztvevőjeként, 1957-ben a Déry Tibor-per másodrendű vádlottjaként hatévi börtönre ítélték.

Déry Tibor a kihallgatásakor 1957-ben így vallott az eseményről:

"November 4-én reggel a rádióban megrendülten hallgattam először Nagy Imre bejelentését, hogy a szovjet csapatok támadásra indultak, utóbb pedig Háy Gyula felhívását, mely emlékezetem szerint a világ összes íróihoz, művészeti és tudományos szervezeteihez, akadémiáihoz fordult segítségért. Akkor egy kétségbeesett ember segélykiáltásaként hatott rám ez a rádiófelhívás, egy olyan emberé, aki feljajdul azon, hogy megszegték az országnak tett ígéretet. Én nem hiszem, hogy Háy Gyula ezzel a felhívással fegyveres segítséget kért volna a szovjetek ellen, hanem a világ értelmiségének a támogatását követelte, a nemzetközi - benne a szovjet értelmiség - szolidaritását a nemzettel. Különösen megrendített az, hogy Háy Gyula - akit magunk között a legmértéktartóbbnak és higgadtnak ismertem - szánta rá magát erre a lépésre." - Déry Tibor: Sorsfordító évek X.-ben.

 

Wikipédiából szerkesztve;

A borítóképen Háy Gyula író beszél az Írószövetség közgyűlésén az Újvárosháza tanácstermében 1956. szeptemberében (MTI Fotó: Keleti Éva/Hirado.hu).

Új hozzászólás