Az ukránok csak ígérgetnek és ígérgetnek

Kovácsi Sándor írta 2021. 12. 11., szo - 05:05 időpontban

A megtett erőfeszítések dacára sem politikailag, sem jogilag nem haladtak a megoldás irányába az ukrán-magyar kapcsolatok az elmúlt egy esztendőben – idézte a KISZó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert.

A tárcavezető az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt beszámolva kiemelte: egyre inkább kezd kirajzolódni az a tendencia, nem is kirajzolódni, hanem most már megerősödni, hogy minden egyes magas szintű kontaktust követően, amikor remek hangulat van és sok ígéret hangzik el, másnap általában egy újabb negatív intézkedés történik. Legutóbb ez miniszterelnök úr és ukrán elnök telefonbeszélgetését követően is sajnos így volt – magyarázta.

Megjegyezte: az ukrán elnök kért egy lehetőséget egy telefonbeszélgetésre a miniszterelnök úrral az elmúlt héten. A hivatalos indoklás az volt, hogy a diplomáciai kapcsolatok felvételének harmincadik évfordulójáról kérte, hogy közösen méltatólag emlékezzenek meg. A telefonbeszélgetésen a kölcsönös tisztelet hangneme uralkodott. Majd másnap ismételten a kettős állampolgárok életét még nehezebbé tevő, a kettős állampolgárok számára a közéletben való szerepvállalást teljes mértékben ellehetetlenítő szabályokat helyeztek kilátásba. De sajnos ez a kotta érzékelhető a külügyminiszteri találkozók vonatkozásában is – emelte ki a külügyminiszter.

A miniszter kitért arra: Ukrajna az idei esztendőben egy teljes mértékben megengedhetetlen kommunikációs hadjáratot is indított velünk szemben, amikor hazánk energiabiztonságát garantáló, hosszú távú gázvásárlási megállapodás aláírására került sor. Az, hogy mennyire igaztalan volt a támadásuk azt, bizonyítja az a tény is, hogy az Európai Unió is kénytelen volt mellénk állni ebben a kérdésben elég határozott nyilatkozatokkal a főképviselő részéről – közölte Szijjártó Péter.

 

 

Forrás: KISZó;

A borítókép forrása: Oleg Petrasiuk/Kyiv Post.

Új hozzászólás

Forrás neve
KISZó