Ekkora büntetést kaphat, aki megszegi az ukrán nyelvtörvényt

Kovácsi Sándor írta 2021. 01. 25., h - 14:42 időpontban

A nyelvtörvény rendelkezéseit rendszeresen megsértő üzleti vállalkozások 2022. július 6-tól büntethetők pénzbírsággal – jelentette ki Tarasz Kreminy államnyelvvédelmi ombudsman a Radio Szvobodának adott interjújában.

Mint fogalmazott 5100-tól 6800 hrivnyáig terjed majd a pénzbírság. Kreminy figyelmeztetett: olyan esetekben szabnak majd ki pénzbírságot, amikor a nyelvtörvény rendelkezéseinek megsértése ismétlődik és rendszeressé válik – közölte az Obozrevatel.com hírportál.

– A jövőben két ilyen panasz is elegendő lesz ahhoz, hogy jegyzőkönyvezzük az esetet, megkezdhessük az eljárást, és bírságot szabjunk ki” – fogalmazott az államnyelvi biztos, ugyanakkor hozzátette, hogy a pénzbírsággal szemben a bíróságon lehet majd fellebbezni.

“Nem gondolom, hogy bármely szupermarket egy ilyen ügy kapcsán szeretne országos „hírnevet” szerezni magának, hogy számukra a törvény nem törvény, és az ország nem az ország. Nincs ilyen nálunk és valószínűleg nem is lesz. Ezért nincsenek is alkalmazásban nálunk nyelvellenőröket, és beépített vásárlókat stb.” – mondta fogalmazott Tarasz Kreminy.

A jogszabály e cikkének „élesítését” követő 5 napban 200 panasz érkezett az államnyelv funkcionálását biztosító ombudsman irodájába.

Mint ismeretes, január 16-án lépett hatályba a kisebbségek anyanyelv-használatát radikálisan korlátozó törvény 30. cikke, mely az ukrán nyelvet teszi kötelezővé a kereskedelemben és a szolgáltatásban.

 

Forrás: Kiszó.net

Új hozzászólás

Forrás neve
Kiszó.net