Ukrajnában is kiszűrik a kettős állampolgárokat?

Balassa Endre Bálint írta 2021. 02. 28., v - 08:29 időpontban

A környező országok készséggel veszik át egymástól az „innovációkat”, ha arról van szó, hogy a magyarokat kell rosszabb helyzetbe hozni. És mindenütt „megdönthetetlen” érvekkel jönnek elő… A baj csak ott van, hogy ezek a félelem diktálta hazugságok. „A kormánynak olyan törvénytervezetet kell kidolgoznia, amellyel kiszűrhetik a kettős állampolgárokat.” – közölte Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára. A kifejezés már önmagában érdekes, hiszen a „kiszűrni” kifejezés valami olyasmit sugall, hogy a kettős állampolgárság valami rossz dolog, olyan, mintha fertőzötteket keresnének…

A hivatalos indoklás szerint ez azért fontos, mert az állami tisztségekre pályázók nem lehetnek kettős állampolgárok. Az nem teljesen világos, hogy ez miért kizáró ok, de feltehető, hogy az ukrán-orosz kérdés erősen közrejátszik. De az nem a mi problémánk! Helyesebben, mégis csak a mi problémánk is, mert a nyelvtörvényt, vagy a sajtótermékekre vonatkozó korlátozásokat, vagy a Magyarországra tartó gázolaj-vezeték államosítását is mind-mind az orosz-ukrán konfliktus szülte kényszerhelyzettel magyarázzák az ukránok.

Ahhoz, hogy kiszűrjék az állami tisztségekre pályázók közül a kettős állampolgárokat, éppen elég lenne csak azokra kiterjeszteni a vizsgálatot, akik ténylegesen pályáznak ilyen posztokra. De ennél sokkal súlyosabb kérdés az, hogy mi számít állami tisztségnek, és hogy ha egy kárpátaljai magyarnak van magyar állampolgársága is, csak akkor vállalhat állami tisztséget (ilyenek az önkormányzatok, és kiterjeszthetik ezt a civil szervezetekre is?), ha lemond a magyar állampolgárságáról.

Ahogy a Felvidék esetében, Kárpátalján is remeg az önbizalomhiányos állami vezetés, ezért túlreagálja a kisebbségek kérdését, és mindent igyekszik elkövetni – esetünkben – a magyarság elnyomására. Erre Romániában kicsit más technikák vannak, de az eredmény, és a cél azonos…

„Ukrajnában létre kell hozni egy különleges szervet, amely a kettős állampolgárság kérdését fogja ellenőrizni többszintű igazolási rendszer mellett.” -ezt is az RNBO titkára nyilatkozta, és ebből is pontosan látszik, hogy – miután a felvidéki magyarság elnyomására megalkotott modell működőképes – az innovációt hamarosan átveszik Ukrajnában is.

Új hozzászólás

Forrás neve
IttHonrólHaza