A várnai csata

Barta Ferenc írta 2021. 11. 10., sze - 05:43 időpontban

1444. november 10-én vívta meg a várnai csatát az I. Ulászló király és Hunyadi János vezette keresztény szövetséges hadsereg a II. Murád szultán által vezetett török sereggel.

1443-ben reálisnak tűnt, hogy a törököt egyszer s mindenkorra kiverjék Európából. Hunyadi Jánosnak a muszlimok felett aratott sorozatos győzelmei arra sarkallták I. Ulászló magyar (és nem mellesleg: lengyel) királyt, hogy támadó hadjáratot indítson.

A Balkánon 1443. július 22. és 1444. január 25. közötti hadművelet, a „Hosszú hadjárat” ismét csak példátlan sikert hozott. A világtörténelemben nem sűrűn fordult elő, hogy egy hadsereg megtegyen mintegy kétezer kilométert oda-vissza, a sokszoros túlerőben lévő ellenség területén – egészen Szófiáig nyomultak előre -, és számos ütközet megvívása után győztesen térjen haza. A Hunyadi János és I. Ulászló király vezette keresztény hadnak mindez sikerült…

A szorongatott helyzetben lévő II. Murád szultán – az Oszmán Birodalom ázsiai területein is kénytelen volt hadat viselni – igencsak megalázó feltételek mellett készült békét kötni. A magyarok által foglyul ejtett sógoráért például 70 000 aranyat ajánlott fel, lemondott volna Szerbiáról és Havasalföldről, holott a Korán tiltja, hogy ahol egyszer már az „igaz hit zászlaja lobogott”, azt a területet ismét a „hitetlenek” kezére adják.

Ulászló és tanácsosai Szegeden 1444 júliusában elfogadták a szultán követei által előterjesztett békefeltételeket. 1444. július 12-én, a drinápolyi békével le is zárták a hosszú hadjáratot. A magyar király a Bibliára, a szultán pedig a Koránra esküdött meg, hogy betartják a megállapodást. Csak éppen… Ulászló ezt az esküjét – a pápa is erre szólította fel – megszegte.

A diadalittas magyar urak arra bíztatták az ifjú királyt – még huszonkét esztendős sem volt ekkor -, hogy ismét támadjon. Annak is híre jött, hogy a Balkánon élő keresztények készülnek felkelni a törökök ellen és csatlakozni a magyar hadakhoz, ha jönnek. A pápa egyenesen kiátkozással fenyegette meg Ulászlót, ha „nem védi meg a kereszténységet”.

Nagy nyomás nehezedett a fiatal királyra. Úgy vélhette: tán megismételhető a csoda… És persze, ott lesz mellette a győzhetetlen Hunyadi János…

Voltak azonban kedvezőtlen előjelek is. A lengyel uraknak – ha már királyuk a bibliára esküdött – nemigen akaródzott hadba indulni. Még azzal is csak egy kétezer főnyi zsoldos sereget sikerült összeszedni onnan, hogy a király azt állította nekik: a törökök rúgták fel a békét. A velenceiek – akik a keresztény flotta többségét adták – szintén nemigen akarták vállalni feladatukat, a tengerszorosok lezárását. Minek háborúzzanak? Hiszen a magyarok békét kötöttek a törökkel…

A körülbelül 15 000 lovasból és 2000 harci szekérből álló sereg mégis megindult. A huszita harciszekerek miatt – azok nehezen boldogultak volna a Balkán hegyes-völgyes tájain – nem a „hagyományos” Nándorfehérvár-Konstantinápoly útvonalat követték, hanem a Duna völgyében haladtak a Fekete-tenger felé.

Sorra vették be a várakat, Kladovót, Vidint, Orjahovót, Nikápolyt. Pedig Brankovics György szerb despota nem csatlakozott a sereghez. Jött viszont a havasalföldi Vlad Dracul fejedelem – a később Drakula grófként elhíresült Vlad Tepes apja – négyezer emberével.

Csakhogy… A szultánnak sikerült úgy-ahogy rendet csinálnia birodalma ázsiai részében és az ott felszabaduló hadakkal átkelt Európába. A tengerszorosokat nem zárta el keresztény hajóhad…

Ugyanazon a napon, 1444. november 9-én érkezett meg Ulászló és II Murád szultán serege a várnai mezőre. A keresztesek itt döbbentek rá: hadjárat során csak ők teljesítették a feladatukat. Hiába csatlakozott számos bolgár is a sereghez, Várnában egyetlen keresztény hadihajó sem várta őket.

Jött viszont II. Murád ötvenezres hadserege…

Pedig olyan jól indult a csata… A könnyű fegyverzetű aszabok és akindzsik megfutamodtak a Cesarini bíboros vezette támadó lovasok elől. Aztán kiderült: csak trükk volt az egész, a lovas szpáhik körbefogták az előretörő keresztényeket. A had számos vezetője – köztük Cesarini is – itt esett el. A helyzetet Hunyadi János mentette meg, egy vakmerő lovasrohammal szétverte az ellentámadásba induló szpáhikat.

A csatatér másik oldalán a szpáhik Szilágyi Mihályt is alaposan szorongatták. Itt is Hunyadi közbelépése döntött. Már úgy látszott, a keresztény sereg tönkreveri a jókora erőfölényben lévő törököket. De…

Miközben a két sereg a szárnyakon öldöklő küzdelmet vívott egymással, és a keresztények lassan kezdtek felülkerekedni, a derékhaddal tétlenül várakozó ifjú és forrófejű király elveszítette a türelmét. Egy alig ötszáz fős, magyarokból és lengyelekből álló lovascsapattal megrohamozta a velük szemben álló janicsárok cölöpsáncát. Janicsárok… A törökök elit katonái…

Ulászlónak és lovasainak mégis sikerült áttörniük a sáncon. Vesztükre. A törökök azonnal körbe fogták a támadókat és nem volt kegyelem. Ulászló leesett lováról, gyalog pedig semmi esélye sem maradt. Levágott fejét bizonyos Kodzsa Hizir nevű janicsár küldte el a szultánnak. A kopjára tűzött fej láttán a keresztényeken pánik lett úrrá, a törökökben pedig ismét feltámadt a múlóban lévő harci kedv.

Hunyadi látva, hogy aznap már nem terem sok babér a keresztény sereg számára, hogy a teljes katasztrófát megakadályozza, elrendelte a visszavonulást. Bár a keresztények iszonyatos veszteségeket szenvedtek, a török részéről még több volt az áldozat. Nem is tudták megakadályozni, a Hunyadi vezette had rendezett visszavonulását.

Nem lehet minden csatát megnyerni. Ez még a nagy Hunyadi Jánosnak sem sikerült. Bár ezúttal sem rajta múlott. Az ifjú, merész és forrófejű király veszte megpecsételte a csata sorsát.

Bár… A legendák szerint Ulászló mégiscsak túlélte a csatát. Például Pietro Ransano, a nápolyi királyság magyarországi követe is arról tudósított, hogy Ulászló valamilyen úton-módon mégiscsak megmenekült a csatából. Portugáliába utazott, ahol megnősült és még vagy húsz esztendeig élt. Hogy ebben mennyi az igazság és mennyi a korabeli „összeesküvés-elmélet”, azt manapság már igencsak nehéz eldönteni. De az biztos, nyomós ok kellett volna ahhoz, hogy abban az időben valaki csak úgy lemondjon a magyar és a lengyel trónról…

 

 

Források: Wikipédia; Rubicon.hu; Zmne.hu; Cultura.hu; Toriklub.blog.hu;

A borítóképen a várnai csatajelenet látható Matejko János olajfestményén. A művet a Magyar Nemzeti Múzeum képtárában őrzik.

Hozzászólások

Névtelen

2021. 11. 11., cs - 19:27

Ezért szeretlek Öcskös ..mert úgy szereted a történelmet ..mint én !!! De Megis hogy tudtak ....150 ..évig ...uralkodin ...rajtunk !!! A z nagyon sok ...hosszú idõ!!! Az a baj hogy .nem voltak olyan Emberek ..mint..Dobó...Ez a Magyar nép ...pancser volt...mindíg ...Mindíg uralkodtak ...rajtuk ....150 év...Basszus !!!🙄😫Az ku...va sok ...és ..utànna ..jöttek màsok !!! Senkihàzi ..fosos nép ...volt A Magyar ...Olvastam ...talàn ..a középkorban..írta ..nem is figyeltem ...a nevét ...csak arra ..hogy ..azt írta .ja az Olasz volt...hogy..a Magyar néptõl Ocsmànyabb nincs !! Akkor felhaborodtam..hmmm ..Mert òk sem voltak külömbek....de azt hiszem ...Igaza volt !!!!😥😥😝😜😡😡

Új hozzászólás