Orbán történelmet hamisít, vagy csak kimondja az igazat?

Balassa Endre Bálint írta 2020. 10. 30., p - 08:20 időpontban

A történelem meghamisításával vádolta meg Orbán Viktort az orosz külügyminisztérium szóvivője. Marija Zaharova a magyar kormányfő George Bush amerikai elnök szobrának három nappal ezelőtti avatásán tett kijelentésére reagált. Idősebb Bush szobrát a Budapesten a Szabadság téren állították fel, és leleplezésekor Orbán arról beszélt, hogy „ha magyar vagy, csak két lehetőség között választhatsz: vagy a megszállók, vagy a szabadság mellé állsz…

A magyarok mindig is a szabadság hazájaként gondoltak Amerikára… George Bush nagy áldás volt.” A miniszterelnök emlékeztetett arra is, hogy a szabadság mellett a német és a szovjet megszállásnak is emlékműve látható ezen a belvárosi téren.

Ez a történelmi igazság eltorzítása idézi a RIA Novosztyi Zaharovát -, a második világháborúnak a nürnbergi bíróság ítélete által is megerősített történetének meghamisítása. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy Horthy Magyarországa Hitler közeli szövetségese volt, aktívan részt vett Csehszlovákia felosztásában, Jugoszlávia megtámadásában, csatlakozott a nácik Szovjetunió ellen intézett hadjáratához, és a megszállt területeken a magyar hadsereg a békés lakossággal szembeni bűnök tömegével vétette észre magát. Zaharova megjegyezte azt is, hogy a Vörös Hadsereg „megszabadította Európa népeit a barna pestistől és a békét és a szabadságot hozta el nekik”.

A hírt a világhálón többen megdöbbenéssel fogadták. Eddig ugyanis Orbán Viktort az orosz közvélemény Moszkva egyik legszorosabb Európai Unión belüli szövetségesének tartották. A hozzászóló elemzők ugyanakkor megjegyzik, hogy Orbán a második világháborúról 20 éve is ezt mondta, és a Horthy-korszak Magyarországához hozzáállása következetes. Arra is emlékeztetnek néhányan, hogy Magyarország a második világháború után nem jókedvében csatlakozott a szocialista táborhoz. A magyar nyelvet, a magyar belpolitikát is ismerők Orbán nacionalizmusára és populizmusára utalva megjegyzik, hogy a magyar kormányfő Bush szobrát avatta az amerikai nagykövet jelenlétében, és úgy beszélt, ahogy a mellette álló ezt elvárta. Mint hozzátette, ha majd Putyin mellett áll, akkor nem így fog beszélni. Ehhez még hozzátehetjük, hogy aki az elmúlt nagyjából egy évben a magyar kormánylap Oroszországgal kapcsolatos cikkeit olvasta, egyes államtitkárok Fb bejegyzéseit látta, ezen egyáltalán nem lepődhet meg - írja a Moszkatér.

Új hozzászólás

Forrás neve
Moszkvatér